Machteld Schoenmaker

Machteld Schoenmaker

Student docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Machteld Schoenmaker (26), docent Beeldende Kunst en Vormgeving en momenteel bezig met de studie vaktherapie, kijkt terug op een geslaagde opleiding waarin ze veel nieuwe stappen heeft gezet.

Machteld Schoenmaker

”Ik wilde ook mijn eigen stijl verder ontwikkelen. Daar bood de opleiding alle kansen voor.”

"Ik vind het heel erg leuk om creatief te zijn en met mijn handen te werken. Wilde graag meer tekenen, meer schilderen. Het docentschap was niet meteen iets wat dicht bij mij lag, al had ik wel ervaring met workshops. Het overbrengen van creativiteit op anderen is ontzettend leuk om te doen. Ik zag mezelf in het begin nog niet voor de klas staan maar gelukkig heb ik tijdens mijn stage heel veel kunnen leren!"

Groei en innovatie

"Mijn favoriete onderdeel van de opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving was de minor G.I.S.T. (groeien, innoveren, stimuleren, tonen). Het idee van de minor is dat je je eigen opdrachtgever bent. Ik wilde bijvoorbeeld heel erg graag meer tekenen en mijn eigen stijl ontdekken. Daar bood deze minor alle kansen toe. Ik was toen bezig met veel abstracte tekeningen in een soort Zentangle stijl en met die stijl ben ik verder gegaan. Ik kreeg de kans aangeboden om mijn werk in die stijl op een Dixie af te beelden en die kans heb ik gegrepen. Ik krijg nu af en toe appjes van vrienden die de Dixie dan weer ergens hebben gespot. Dat is echt heel erg leuk om te horen!"

Het vormgeven van je lessen

"Van docenten en de praktijk kun je heel veel leren over hoe je lessen in elkaar zet. Je loopt binnen je opleiding elk jaar wel stage en kunt dan goed kijken hoe je stagebegeleider het lesgeven nu in de praktijk vorm geeft. Bijvoorbeeld als het gaat over schilderen en perspectieftekenen: hoe bied ik dat aan mijn leerlingen aan? Hoe vertaal ik dat concreet naar een les? Je krijgt in de opleiding veel didactische vaardigheden maar dat maakt het heel concreet.”

Eigen invulling

"We zijn op excursie naar Brussel en Berlijn geweest, daar kijk ik met ontzettend veel plezier op terug. Wat mij verder is bijgebleven van de opleiding is dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt om je eigen ding te doen. Binnen de opdrachten ben je vaak vrij om deze zelf een invulling te geven. Daarbij word je trouwens niet aan je lot overgelaten; er is altijd wel een docent bereid om je te helpen. Je hebt veel vrijheid maar hoeft echt niet alles alleen te doen."

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina docent Beeldende Kunst en Vormgeving.