Madelène Gorens

Afbeelding
Madelene-Gorens
“Ik vind stagelopen echt het allerleukste van de opleiding”
Madelène Gorens
student Leraar Duits

Madelène Gorens (19) groeide op in Duitsland en Zwitserland. Naast Nederlands spreekt ze vloeiend Duits. Die tweede taal komt haar uitstekend van pas tijdens de opleiding Leraar Duits. "Maar er zitten ook voor mij nog best pittige vakken tussen", geeft ze lachend toe. 

Tweede moedertaal

"Ik heb twee Nederlandse ouders maar ik ben zelf in Duitsland geboren. Toen ik tien was, verhuisden we naar Zwitserland. Ik spreek daardoor vloeiend Nederlands en Duits. Duits is mijn tweede moedertaal, waardoor ik over een grote woordenschat beschik. Dat is uiteraard mooi meegenomen in de opleiding die ik nu volg."

Terug naar Nederland

"Het middelbaar onderwijs en het hoger onderwijs in Zwitserland zien er net iets anders uit dan hier in Nederland. Op mijn zestiende ben ik samen met mijn moeder verhuisd naar Nederland. Ik heb hier mijn havo-diploma behaald en ben ik in één keer doorgegaan met mijn studie aan NHL Stenden."

Energie in de klas

"Ik weet nog precies de eerste keer dat ik voor de klas stond. Dat was in één woord geweldig. Docent zijn is echt superleuk. Ik word enorm gemotiveerd door mijn leerlingen. Wanneer ik 's ochtends om kwart over acht het klaslokaal binnenstap, krijg ik meteen energie van al die leerlingen. Ik vind stagelopen echt het allerleukste van de opleiding."

Even wennen

"In het eerste jaar heb ik stage gelopen op een mbo-school. Ik was toen zeventien. Het leeftijdsverschil was echt heel klein. Dat maakte het soms wat ongemakkelijk. In het tweede jaar heb ik mijn stage gedaan in een havo-brugklas. Daar spraken leerlingen me keurig aan met 'u' en 'mevrouw'. Ook dat was in het begin even wennen. Maar het gaf me tegelijk een heel fijn gevoel. Daardoor kwam ik wel echt in mijn rol."

Puntjes scoren

"Ik heb de afgelopen tijd nagedacht over het behalen van een dubbele bevoegdheid door nog een extra taal aan mijn opleiding toe te voegen. Maar ik heb besloten dat het geen tweede taal wordt, maar sport. Ik wil straks, wanneer ik klaar ben, nog de opleiding tot sportdocent volgen. Veel leerlingen vinden gym gaaf en hebben wat minder met Duits. Zo kan ik bij hen toch nog wat puntjes scoren!"

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Duits.