Margo Fijlstra

Afbeelding
Margo_ervaringsverhaal
“Misschien had ik ook wel een soort bewijsdrang. Aan mezelf én aan die juf”
Margo Fijlstra
Student Tourism Management

‘Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan’, is een zin die Margo vaak gebruikt tijdens de voorlichtingen die ze geeft op mbo-scholen. Als ze zelf haar mbo-diploma op zak heeft, start ze met de Engelstalige hbo-studie Tourism Management. 

CEO’s 

“Als ik aan mensen met een universitaire studie vertelde dat ik naar het hbo ging, hoorde ik steevast ‘oh wat goed dat je tóch nog gaat doorleren'. Het gaf me het gevoel dat mijn mbo-diploma alleen niet genoeg waard was. En ik snap het, een hbo-diploma is natuurlijk fijn. Zeker als je de ambitie hebt om sommige functies uit te oefenen, zoals ik. Maar wil je met een mbo-diploma aan het werk? Dan is dat niet minder goed vind ik. Gelukkig kreeg ik alle steun van mijn ouders. Zelf hebben ze nooit gestudeerd, mee ze hebben me altijd aangemoedigd om toch een hbo-opleiding te proberen.” 

Onmisbare basis 

“Ik vind het jammer dat we het mbo-niveau nog steeds beschouwen als lager opgeleid. Ik noem het liever praktisch opgeleid. Op het mbo heb ik de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitaltiy gevolgd en zoveel geleerd. Er werd daar bijvoorbeeld heel erg gekeken naar je kwaliteiten en hoe je die in kunt zetten bij een bedrijf. Je moet ook direct heel zelfstandig aan de slag. Ik hoor vaak dat een mbo-opleiding niet goed genoeg is. Maar eerlijk? Mijn mbo-diploma gaf me de basis die nu onmisbaar is bij mijn hbo-studie.” 

Bewijsdrang 

“In principe was ik na mijn mbo klaar om te gaan werken. Sommige van mijn klasgenoten van toen zijn nu aan het werk en hebben hun eerste koophuis gekocht. Er was op dat moment ook voldoende vraag, dus ik had zo aan het werk gekund. Maar ik wilde graag doorstuderen. Ik was nog zo jong en had het gevoel dat er nog zoveel meer te leren was. En ik geloofde wel dat ik het kon. Misschien had ik ook wel een soort bewijsdrang. Aan mezelf, en aan die ene juf die me vroeger het gevoel gaf dat mavo te hoog gegrepen was. Ik wilde graag laten zien dat ik het wél kon.” 

Potentie 

“Ik dacht al dat mijn studie pittig zou worden, en dan is mijn opleiding ook nog in het Engels. Kon ik dat wel? Ik had best wel veel twijfels, want mijn Engels was niet per se heel goed. Maar toen bedacht ik me dat ik vroeger in de zomer op een camping in Makkum werkte. Daar kwamen veel Duitse toeristen, maar verder dan zinnen als ‘wat is je lievelingseten’ en ‘hoe oud ben je’ reikte mijn kennis van de Duitse taal niet. Toch was ik aan het einde van die zomer in vloeiend Duits gasten aan het inchecken. Gewoon door het te doen. Daarom hoopte ik dat het met mijn Engels ook zo zou gaan. En gelukkig was dat zo.” 

Oei, wat moet ik doen? 

“Natuurlijk gaat bij mij ook niet alles van een leien dakje. Ik heb dyscalculie en heb soms echt moeite met de economische vakken. Als er cijfertjes aan te pas komen denk ik soms, oei, wat moet ik nu doen? Maar ik probeer nu gewoon tegen mensen te zeggen ‘joh ik vind dit heel moeilijk, wil je me misschien helpen?’ Dan kijk ik stap voor stap wat ik moet doen, wat ik nodig hebt en welke docenten ik daarvoor kan vragen. Soms denk ik wel eens dat ze denken ‘jemig, heb je Margo weer met haar vragen’. Maar dan heb ik maar wat meer hulp nodig. Uiteindelijk loop ik wel met een hbo-diploma de deur uit.” 

Voorsprong 

“Je kunt gewoon doorstuderen als je dat wilt, het hbo is niet perse te hoog gegrepen! Als ik dit zeg tijdens de voorlichting die ik op mbo-scholen geef, dan kijken de studenten me soms verbaasd aan. Maar ik geloof daar wel in. Misschien komt het je niet aanwaaien en moet je wat meer leren. En misschien doe je er langer over. Maar het kán wel. Soms wordt de stap naar het hbo heel groot gemaakt. Ik denk dat het helpt om na te denken over hoeveel ervaring je eigenlijk al hebt als mbo-student. Die neem je allemaal mee. Sterker nog: je hebt zelfs een voorsprong. Ik ben daar het wandelende voorbeeld van. Dus laat niemand je vertellen dat je iets niet kan, maar probeer het gewoon eens. Je kunt meer dan je denkt!” 

Ga jij Margo achterna? Bekijk hier de opleiding Tourism Management