Marit Terpstra

Afbeelding
Marit Terpstra
“Om het verschil te maken, moet je begrijpen aan welke knoppen je kunt draaien”
Marit Terpstra
deeltijdstudent master Social Work

Marit Terpstra (27) wil als ambulant hulpverlener iedere dag het verschil maken voor haar cliënten. Daarvoor is het nodig om vanuit meerdere perspectieven innovatief na te denken over maatschappelijke vraagstukken, merkte ze in haar werk. Vandaar dat ze in september 2021 startte met de deeltijd master Social Work.  

Waarom het werkt zoals het werkt

"Als ambulant hulpverlener bij Connecting Hands kom ik dagelijks bij mijn cliënten over de vloer. Ik zie van heel dichtbij tegen welke logge kaders en beperkingen van de maatschappij ze aanlopen. De onmacht en het gevoel dat het beter kan, motiveren mij om hier zelf iets aan te doen. Daarvoor is het nodig om onder andere verandermanagement te leren begrijpen. Om iets te veranderen zul je eerst moeten snappen waarom het werkt zoals het werkt. Dat was voor mij reden om te starten met de master."

Waar een wil is, is een weg

"Ik combineer mijn studie met een 32-urige werkweek. Ik zit regelmatig 's avonds en in het weekend in de boeken. Maar waar een wil is, is een weg. Connecting Hands en mijn medestudenten motiveren me enorm. Zij zijn net zo enthousiast als ik om dieper in de materie van taaie maatschappelijke vraagstukken te duiken. Ik ga iedere maandag met een grote glimlach naar school. Die energie om mezelf verder te ontwikkelen en daarmee het sociaal domein te verbeteren, zijn echt mijn drive."

Nadenken over het grotere geheel

"De inzichten en visievorming die ik tijdens de opleiding opdoe, gebruik ik in mijn werk. Ik merk dat collega's bij me aankloppen met complexere vraagstukken. Wanneer we tijdens een vergadering een case bespreken, denk ik vanuit andere disciplines na over hoe we dat kunnen aanpakken. Waar ik eerder vooral op cliëntniveau meedacht, zit ik nu ook meer op maatschappelijk niveau te brainstormen. Hoe kunnen we deze case zien in het grotere geheel en hoe kunnen we juist in dat grotere geheel het verschil gaan maken?"

Stapje voor stapje

"Juist met kleine stapjes kun je soms al een groot verschil maken. Innoveren is investeren in verandering, stap voor stap. Op dit moment hou ik me in de master bezig met vitaliteitsbevordering in het sociaal werk. Ik vind het belangrijk om te investeren in de vitaliteit en veerkracht van sociaal werkers. Je bent als sociaal werker per slot van rekening je eigen instrument. Dan moet je dat instrument goed onderhouden."

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina deeltijd master Social Work.