Marjet Kerkstra

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Deze master opent voor mij veel nieuwe deuren.”
Marjet Kerkstra
Student Master Serious Gaming

Hoe zorg je voor veranderingen in gedrag, inzicht en beleving? Hoe kun je als innovatiespecialist gaming inzetten zodat het niet alleen leuk maar ook leerzaam en effectief is? Dat is de vraag die bij Serious Gaming centraal staat. Masterstudent Marjet Kerkstra doet onderzoek en richt zich tijdens haar studie op Serious Gaming interventies. Ze combineert haar theaterachtergrond met de kennis die ze opdoet bij de master Serious Gaming: “Ik vind gedragsverandering mateloos interessant en kan daar nu theater én games bij inzetten.”

“Na mijn bachelorstudie docent Theater wilde ik graag verder. Ik ben pas 24 en nog lang niet uitgeleerd. Op het gymnasium was ik al nieuwsgierig en op zoek naar het waarom en hoe van dingen. Dat sprak mij ook aan in de master. In mijn werk als theaterdocent werk ik regelmatig aan interventies. Dat er in een organisatie een probleem is en ik als trainingsacteur iets inzichtelijk maak. Daarbij speelt gedragsverandering vaak een belangrijke rol. Ik zag voor het eerst wat het toepassen van speltechnieken kan doen, toen ik tijdens een project aan de slag ging met studenten van de mbo-opleiding verpleegkunde. Daar hebben we een soort memoryspel gebruikt bij het leren over rouwverwerking. Ook daar kon ik games heel goed gebruiken. Ik wilde met de master met name handvatten krijgen voor middelen voor gedragsverandering.”

Verdieping in het vakgebied

“Het mooie van de master vind ik dat je eruit haalt wat je eruit wilt halen. Ik kom bijvoorbeeld net uit de studiebanken, terwijl ik klasgenoten heb die al jaren werken. Zij zoeken juist verdieping zodat ze Serious Gaming in bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg of het bedrijfsleven kunnen gebruiken. Voor mij is het een interessante manier om teamwork te stimuleren, of andere sociale vaardigheden en skills te vergroten. Ik combineer mijn werk als theatermaker al met gaming. Een klasgenoot van mij werkte in zijn bedrijf veel met Virtual Reality (VR), en mijn kennis van communicatie, uitstraling, theater en gaming kwam daar mooi in samen. Ik gebruik mijn kennis in sociale vaardigheden en communicatie en theater om de VR spellen van een zo groot mogelijk leerrendement te voorzien. Ook het contact met de bedrijven in de studie helpt mij enorm. Het netwerk van de opleiding is erg prettig, de master opent voor mij echt nieuwe deuren. Ik kom in contact met het werkveld en leer heel veel mensen kennen waarmee ik later weer kan werken.”

Werken met het werkveld

“Je werkt ook echt ín de praktijk. Onlangs werkten we bijvoorbeeld samen de organisatie Reducept; een samenwerking van een GZ-psycholoog en een zorginnovator. Zij hebben een virtual reality training ontwikkeld om specifiek pijnbestrijding te realiseren voor mensen met chronische pijn. Vervolgens zijn wij als studenten uitgenodigd om na te denken over interessante designvraagstukken rond hun virtual reality training. Hoe verhogen we bijvoorbeeld de replayvalue, maken we het meer een game, zodat mensen het nog eens willen spelen? Het creëren van een community was een van de opties die naar voren kwam.

Met de master denk je na over álles wat bij gedragsverandering komt kijken. De aanpak, theoretische kaders, hoe het in de praktijk gebruikt gaat worden. Die combinatie is waar ik door deze master enorm enthousiast van word, waar ik enorm blij mee ben. Dat ik nadenk over games die ook nog iets kunnen betekenen, daar ben ik trots op.”

Meer weten over de opleiding?

Ben je benieuwd wat Design Based Education werkelijk betekent? Kom langs op het Masterevent of onze voorlichtingsevenementen. Benieuwd naar deze master? Bekijk de opleidingspagina.