Martine Bonnema

Afbeelding
ervaringsverhaal-martine-bonnema.jpg
“Je leert chemische aannames echt onderzoeken.”
Martine Bonnema
Alumnus Chemische Technologie

Martine Bonnema, alumnus Chemische Technologie, rolde vanuit haar stage in de kunststofwereld. Tegenwoordig is ze aan de slag bij het Polymer Science Park. Wat doet ze precies en hoe helpt chemische technologie daar bij?

“Toen ik studeerde combineerden ze in het eerste jaar vakken als chemische technologie en chemie veel met elkaar. Op die manier leerde ik alle vakgebieden een beetje kennen. De chemische technologie trok mij daar in het meest, omdat we daar veel met aannames werkten. We moesten bijvoorbeeld een droger voor koffiebonen ontwikkelen. Dan doe je de aanname dat een koffieboon rond is en ga je daar mee rekenen. Later kijk je natuurlijk naar hoe het écht zit; wat als hij niet perfect rond is? Daarbij gebruik ik formules en aannames die ik later check. Dat maakt het hele proces ook echt heel leuk. Statistiek vond ik tijdens de opleiding niet zo leuk, maar ik leerde in mijn werk en tijdens mijn stages bij DSM en afstuderen bij het “Swedish Corrosion Institute” dat het op een statistisch verantwoorde manier onderzoeken echt heel erg belangrijk is.”

Stages in de kunststofwereld

“Via mijn stage bij chemiebedrijf DSM ben ik aan het werk gegaan. Na tien jaar bij DSM heb ik de switch gemaakt naar mijn huidige baan. Ik ben dol op innovaties, productontwikkeling en de klantgerichtheid. Dat kan ik in mijn huidige werk als projectleider innovatie bij het Polymer Science Park goed kwijt. Met onze kennis, middelen en netwerk helpen we bedrijven en producten toekomstbestendig maken. Ik schakel rechtstreeks met opdrachtgevers en bedrijven op het gebied van kunststoffen. De afgelopen periode werkten we bijvoorbeeld met een startup op het gebied van gerecyclede vulstoffen. Die halen zij uit papierresten en die willen ze eigenlijk gaan gebruiken in kunststof toepassingen. Wij adviseren dan over de markt, welke typen kunststoffen geschikt zouden zijn. Het ene materiaal is namelijk makkelijker te verwerken dan het andere. Verder brengen we ze ook in contact met andere bedrijven. Dat vind ik het leuke aan mijn werk; dat ik mensen en bedrijven aan elkaar kan koppelen. Dat wij die connecties hebben met bedrijven, en tegelijkertijd ook inhoudelijke kennis. Op het moment dat ik dan opdrachtgever zie denken ‘oh, daar had ik nog niet over nagedacht’, dat vind ik heel erg mooi.”

Recycling

“We doen heel erg veel met recycling, dat is ook een belangrijk onderdeel van de chemie. Tijdens mijn studie was ik daar nog niet zo mee bezig omdat het niet zo speelde. Als er toen meer vakken over waren geweest, dan had ik mij daar graag toen al in willen verdiepen. Ook mijn stages hebben mij veel geleerd over wat mij wel en niet trekt. Docenten waren heel benaderbaar en ik denk nu bij materialen wel eens ‘Dat was wat een docent ons toen wilde bijbrengen’, en zo valt alles op zijn plaats.”

Meer weten over de opleiding Chemische Technologie, een samenwerking tussen NHL Stenden en Van Hall Larenstein? Bekijk de opleidingspagina Chemische Technologie.