Melina Georgoulis

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Als alleen drama al zoveel doet, wat doet de combinatie met therapie dan wel niet!”
Melina Georgoulis
Student Vaktherapie

Melina Georgoulis (25) doet Dramatherapie, een studierichting binnen de opleiding Vaktherapie. Dit hoofdvak vult ze aan met haar interesses, zoals de minors Mindfulness en Entrepeneurship.

Drama als middel

“Ik ben ervan overtuigd dat drama kan helpen in therapie, omdat ik zelf heb gemerkt wat het doet. Als jong meisje was ik gesloten en vond ik het eng om voor mensen te praten. Maar op m’n elfde ging ik bij een theatergroep en daarna ging het zó anders! Ik ben nu heel open en vind het geen enkel probleem meer om voor groepen mensen te staan. Nu kies ik er zelfs bewust voor. Als alleen drama al zoveel doet, wat doet de combinatie met therapie dan wel niet?

Bij dramatherapie gebruik je drama als middel (medium) om psychologische groei en verandering te bereiken. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld drama-oefeningen, rollenspellen, maskers, verhalen en improvisatie. Vaak zie je dat mensen dan makkelijker met hun problemen aan de slag gaan. Je moet wel een beetje uit je comfortzone komen, maar het leuke is dat je creatief kunt zijn zonder dat er een goed of fout is.”

Interesses combineren

“Het is een breed en creatief vak, je bent heel vrij in wat je doet. Zelf wil ik mij doorontwikkelen als mindfulnesscoach of lifecoach en misschien wel yogaretreats organiseren. Mindfulness wordt steeds meer als therapievorm gebruikt, ook door psychiaters en in ziekenhuizen. Die mogelijkheid om dingen te combineren maakt dramatherapie zo mooi. Ik hou van alle therapievormen en maak daar graag een connectie tussen.

Tijdens stages heb ik al kennisgemaakt met verschillende doelgroepen. Vorig jaar deed ik jongerenwerk en nu loop ik stage bij het MCL (Medisch Centrum Leeuwarden) op de afdelingen klinische geriatrie en psychiatrie. Daar gebruik ik dramatherapie bijvoorbeeld bij mensen met beginnende Alzheimer. Niet alles kan bij deze doelgroep, maar je kunt ook werken met verhalen, poppenspel of muziek en daarin een link leggen naar thema’s als omgaan met verlies.”

Naar het buitenland

“Bij NHL Stenden kun je een deel van je studie in het buitenland volgen. Ik wil in ieder geval een minor mindfulness-leadership doen in Bangkok en een minor entrepeneurship in Bali. Je denkt misschien: wat heeft dat met Vaktherapie te maken? Maar je kunt dus echt zelf bepalen welke kant je op wilt. Dat je drama kiest, betekent niet dat je alleen nog maar daarmee bezig bent. Je kunt ook heel andere aspecten en therapievormen gebruiken, en je opleiding op eigen initiatief invulling geven. Zo werk ik toe naar mijn droom om ook mindfulness in te zetten als dramatherapeut.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Vaktherapie.