Melissa Tolman

Afbeelding
sfeerfoto rengerslaan 8 trap
“Deze master heeft ervoor gezorgd dat ik mijn droombaan heb gevonden in duurzaam toerisme”
Melissa Tolman
Alumnus Master International Leisure, Tourism & Events Management

Melissa Tolman (24) is alumnus van de Master International Leisure, Tourism & Events Management. Ze heeft een hart voor duurzaam toerisme en dat zie je overal in terug.

Duurzaam toerisme

“Voor deze master heb ik de bachelor Facility Management in Groningen gevolgd. Ik vind gastvrijheid erg belangrijk en ben in de bachelor dan ook de kant van hospitality opgegaan. In het derde jaar ben ik op stage geweest in Bali, hier waren voor mij de gevolgen van negatief toerisme goed zichtbaar. Door deze stage wist ik zeker waar ik me op wilde richten tijdens deze opleiding. Ik heb me tijdens de opleiding dan ook volledig gespecialiseerd in gastvrijheid en de wensen van de klant. Doordat ik weinig banen tegenkwam in dit vakgebied, ben ik na een tussenjaar begonnen aan deze opleiding. Mijn passie voor reizen en gastvrijheid komt in deze master samen. En toen ze het onderwerp duurzaam toerisme belichtten, wist ik zeker dat ik mij hierin verder wilde specialiseren."

Duurzaam is moeilijk tastbaar te maken

“Duurzaam toerisme heeft alles te maken met de invloed van toerisme op de mensen die in een bepaald gebied wonen. Hierbij kun je denken aan geluidsoverlast of de manier waarop de lokale bevolking behandeld wordt. Ik zag in Bali de gevolgen met eigen ogen, daardoor wist ik dat mijn scriptie hierover moest gaan. Ik richtte mij tijdens het schrijven van mijn scriptie op Nederlandse toeristen die naar Afrikaanse landen gaan. Vaak gaan deze mensen erheen met de intentie om de mensen daar te helpen, toch geeft het vaak tegenstrijdige resultaten. Zo maken mensen bijvoorbeeld foto’s van sloppenwijken, waar mensen in armoede leven. Dit is voor de bevolking niet fijn en veel mensen vinden het achteraf ook geen fijne ervaring om een excursie te doen naar een sloppenwijk. Mijn onderzoek is dan ook volledig gericht op het sociaal-culturele gedeelte, dit is niet fysiek waardoor het erg moeilijk tastbaar te maken is. Ik heb verschillende onderzoeksmethoden gebruikt om te kijken wat de doelgroep, Nederlandse toeristen, vindt van de gevolgen van negatief toerisme. Uit de onderzoeksmethoden bleek dat het belangrijk is dat er bewustzijn moet worden gecreëerd, omdat mensen vaak beslissingen maken zonder te weten wat het doet voor de lokale bevolking.”

Je bent geen nummer

“Bij NHL Stenden voel ik mij geen nummer. De opleiding heeft een klein team met docenten die mij ook aanmoedigen en altijd voor mij klaar staan. Ze hebben me overtuigd om mijn scriptie in te leveren, ondanks dat ik dacht niet genoeg tastbaar bewijs te hebben. Ik was verrast toen bleek dat ik de tweede prijs had gewonnen voor ‘Sustainable Tourism Thesis in The Netherlands’ met mijn scriptie. De docenten zijn er altijd voor me geweest en de ondersteuning die ik kreeg, hielp mij verder. De sfeer die op de opleiding heerst vind ik erg prettig. Zelfs nadat ik was afgestudeerd, ben ik nog ondersteund door de docenten. Via LinkedIn kreeg ik regelmatig berichtjes van docenten met vacatures erin. Ze staan echt voor je klaar en helpen je graag. Door al deze vacatures, heb ik nu een baan gevonden bij een reisbureau gespecialiseerd in duurzaam toerisme. Dit is voor mij een droombaan, waarbij mijn scriptie zeker heeft bijgedragen om deze plek te bemachtigen."