Milan Looper

Afbeelding
Milan Looper
“De vakken, de stages, mijn medestudenten: alles is zoals ik had gehoopt”
Milan Looper
student Leraar Frans

Milan Looper (17) is een echte taalfanaat. Na de havo schreef hij zich in voor de opleiding Leraar Frans. Zijn lievelingstaal. Als docent in opleiding haalt hij alles uit de kast om die liefde over te brengen op zijn leerlingen. "Ik zet expres foutjes in mijn sheets, zodat leerlingen extra scherp mijn lessen volgen."

Bijzondere switch

"Als kind wilde ik rechercheur worden. Pas in het laatste jaar van de havo kwam de switch naar het docentschap. Geen idee hoe dat gebeurde, maar opeens wist ik zeker dat ik voor de klas wilde staan. Ik had Frans als extra vak gekozen in mijn EM-profiel. Het was verreweg mijn beste en favoriete taal. Dus de keuze was niet zo lastig."

Impulsieve keuze

"Waar klasgenoten in het examenjaar naar open dagen van hogescholen gingen, heb ik me gelijk ingeschreven bij NHL Stenden. Ik heb geen open dag bezocht, maar ben er vol vertrouwen blindelings ingestapt. Een impulsieve keuze die uitstekend heeft uitgepakt, want ik zit hier perfect op mijn plek. De vakken, de stages, het contact met mijn medestudenten: alles is zoals ik had gehoopt."

Bijles aan brugklassers

"Al gelijk vanaf jaar één sta ik voor de klas. Ik vond het gelijk geweldig. Niet dat ik niet zenuwachtig was, maar het past gewoon bij me. Ik vind het leuk om een band op te bouwen met 'mijn' leerlingen van havo 2. Ik verleng mijn stageperiode zelfs nog even. Ik geef nu bijlessen aan brugklassers die een achterstand hebben opgelopen in het vak Frans."

Slimme foutjes

"Mijn uitdaging is om leerlingen actief te betrekken bij mijn lessen. Zo zet ik bijvoorbeeld expres kleine foutjes in mijn PowerPoints. De leerling die een foutje als eerste ziet, krijgt een beloning. Ik merk dat ze daardoor extra opletten en zich op zo'n moment even slimmer voelen dan de docent. Zonder dat ze het zelf door hebben, zijn ze daardoor actief bezig met de taal. Mooi toch?"

Verliefd op klassiek

"Ik zit er aan te denken om naast Frans ook nog een tweede taal te gaan volgen, zodat ik mijn dubbele bevoegdheid haal. Als taalfanaat zou ik het liefst Spaans als extra taal toevoegen. Zowel Frans als Spaans zijn heel klassieke talen, die in veel landen worden gesproken. Ik geniet van de vorm en de uitspraak. Als je me nu vraagt waar ik over vijf jaar ben, dan weet ik antwoord zeker. Dan sta ik voor de klas."