Leraar Frans

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Frans, Bachelor, voltijd

Wil jij die inspirerende docent Frans worden die leerlingen aansteekt met je passie voor Frankrijk en de Franse taal? En wil jij al vanaf jaar 1 voor de klas staan om het vak in de praktijk te leren? Dan is de opleiding Leraar Frans iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je krijgt les van en werkt samen met enthousiaste docenten met passie voor het vak.
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht op een kleinschalige opleiding.
 • Je maakt gebruik van moderne lesmethoden en projecten, o.a. in het Innovation Lab.

Wat staat je te wachten?

Kun je goed met jongeren omgaan? Geeft het je een goed gevoel om jonge mensen iets te leren? Ben je creatief, oplossingsgericht en beschik je over prima sociale en communicatieve vaardigheden? Zie jij puberperikelen als een uitdaging? Dan is een lerarenopleiding zeker voor je weggelegd.

Tijdens de opleiding Frans leer je onder andere pedagogische en vakdidactische vaardigheden, organiseren, samenwerken en reflecteren, zodat je je ontwikkelt tot een professionele docent. Verder werk je aan je eigen taalvaardigheid, maar ook aan je kennis over de Franse taal, cultuur, geschiedenis en literatuur.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leraar Frans?

Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je kans op een baan is prima: landelijk gezien vindt 83% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Leraar Frans binnen anderhalf jaar een baan op niveau. 
Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag in de onderbouw van het havo/vwo en op het vmbo/mbo.

vt_leraar_fries_sfeer.

Welke vooropleiding heb je nodig voor Leraar Frans?

Voor de opleiding Leraar Frans heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT + Frans
 • NG + Frans
 • EM + Frans
 • CM + Frans
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Placeholder

“Met muziek liet ik de lessen aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen.”

Doorstuderen na de opleiding Leraar Frans

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil je je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor een educatieve masteropleiding van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor een educatieve masteropleiding van de Rijksuniversiteit Groningen of de masteropleiding Leraar Frans van de Hogeschool Utrecht of de Hogeschool van Amsterdam. Hiermee behaal je een eerstegraadsbevoegdheid.

studeren_lwd

Stage lopen vanaf jaar 1

Waar leer je het beste lesgeven? Voor en in de klas natuurlijk! In het eerste jaar maak je meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Studieopbouw Leraar Frans

Tijdens de opleiding Leraar Frans werk je aan je bekwaamheden, onder andere aan je vak-, pedagogische en vakdidactische bekwaamheden. Daarnaast is er aandacht voor organiseren, samenwerken en reflecteren, zodat jij je ontwikkelt tot een professionele docent.

Jaar 1

In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven zoals interactie met leerlingen en het maken van verantwoorde lessen. Je loopt korter of langer mee op een school en je werkt met medestudenten aan projecten.

Zo organiseren jullie samen een excursie naar Parijs of een andere Franse stad, iets wat je ook als docent zult gaan doen. Daarnaast werk je aan een theatervoorstelling die afgestemd is op leerlingen. Natuurlijk volg je ook vakinhoudelijke lessen, zoals grammatica en vocabulaire, literatuur en geschiedenis.

Vakken

 • français langue étrangère
 • civilisation
 • grammaire
 • littérature
 • phonétique et phonologie

Je bouwt verder op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Onder begeleiding van een coach ga je dit jaar zelf lessen geven, zodat je het geleerde in de praktijk kunt brengen. Ook vergroot je je taalvaardigheid en vakkennis.

Vak

Je zet de lijn van jaar 1 voort en vergroot je taalvaardigheid en kennis door te werken aan opdrachten en het volgen van trainingen.

In jaar drie bepaal je meer en meer in welke richting je je wilt specialiseren. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven en leert lessen op maat te maken. Dit jaar kies je ook een minor. We bevelen van harte aan een periode in een Franstalig gebied door te brengen. Maar je kunt ook andere keuzes maken, je bijvoorbeeld verdiepen in de inzet van gaming in de klas, of werken aan je coachingsvaardigheden.

 Vakken
 

Je zet de lijn van jaar 1 en 2 voort en vergroot je taalvaardigheid en kennis door te werken aan opdrachten en het volgen van trainingen.

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.

De praktijk in

Tijdens de bacheloropleiding Leraar Frans staat de praktijk centraal. Door stage te lopen, maar ook door te werken aan praktijkprojecten. Je doet onder andere:

Beeld van het beroep

Je gaat op bezoek bij een school. Je vormt een beeld van het Nederlandse onderwijs, onderzoekt hoe een dag van een leraar eruit ziet, hoe jouw vak gegeven wordt en wat jij zelf in huis hebt en wilt ontwikkelen om een goede leraar te worden.

Het dramaproject

Gedurende een aantal weken werk je samen met andere studenten aan een theatervoorstelling in het Nederlands, Frans of Duits. Je wordt daarbij ondersteund door theaterdocenten. Je baseert de voorstelling op een jeugdboek en stemt de voorstelling af op een publiek van leerlingen. Uiteindelijk voeren jullie de voorstelling op voor een schoolklas.

Excursie

Je gaat op excursie naar Parijs of een andere Franse stad. Met een groepje bepaal jij zelf de activiteiten tijdens die excursie.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van je eigen of andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.