
Heb jij een passie voor de Franse taal en literatuur en wil je jouw leerlingen laten kennismaken met de grote diversiteit aan Franstalige culturen? En ben jij op zoek naar een opleiding die je makkelijk met je werk of studie kunt combineren? Dan past de deeltijdopleiding Leraar Frans perfect bij jou.
De deeltijdopleiding Leraar Frans is flexibel: je kunt het studieprogramma aanpassen aan je eigen situatie en werkplek. Je doet opdrachten over de Franse cultuur, literatuur en geschiedenis in combinatie met vocabulaire en grammatica en je leert ook onderwijskundige vaardigheden op basis van theorie. Zo word je grondig voorbereid op het leraarschap. En omdat je die kennis ook in de praktijk moet kunnen toepassen, loop je al vanaf het eerste jaar stage op een school.
De lerarenopleiding Frans leidt jou op tot coach en inspirator voor jonge mensen. Elke dag in het onderwijs is anders. Je bereidt lessen voor en staat voor de klas, maar je overlegt ook met je vakgroep over het onderwijs en je organiseert excursies.
Na afronding van je opleiding heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee mag je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo, in het vmbo en in het mbo en de volwasseneneducatie. Je studeert af in de richting Algemeen vormend onderwijs (avo) of Beroepsonderwijs (bo-vmbo of bo-mbo).
Afhankelijk van je persoonlijke leerroute duurt de opleiding zo’n twee tot vier jaar. Het onderwijsprogramma bestaat uit acht modules van elk 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je de modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.
Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.
Je kunt deze opleiding geheel in Leeuwarden volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel in Groningen te volgen. De vaklessen Frans zijn op donderdag vanaf 11.30 uur in Leeuwarden. De lessen beroepsvoorbereiding en een aantal algemene vakken vinden plaats op maandag vanaf 16.00 uur in Groningen of woensdag vanaf 16.00 uur in Leeuwarden. Door lessen te volgen op beide locaties kun je je studie versnellen.
Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.
Voor de opleiding Leraar Frans heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.
Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.
Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.
“Deze opleiding is een goede voorbereiding op het vak. Je leert concrete dingen en past de theorie meteen toe in de praktijk.”
Tijdens de opleiding tot tweedegraads leraar volg je acht modules die je zelf als bouwstenen combineert. De eerste twee modules vormen samen de propedeuse. De laatste modules gaan over het functioneren als docent in de praktijk en als professional in een onderwijsorganisatie. Daarbij kies je als afstudeerrichting voor het algemeen vormend onderwijs (avo) of het beroepsonderwijs (bo), waarbij NHL Stenden de mogelijkheid biedt om je meer op vmbo of meer op mbo te richten.
In deze module oriënteer je je op de actuele wereld van het onderwijs. Wat daarin nieuw voor je is, is natuurlijk sterk afhankelijk van je ervaringen met en in het onderwijs.
Je verwerft de benodigde basis van het vak- of leergebied dat je kiest. Je ontwikkelt een realistisch beeld van de hedendaagse vakdocent en de mate waarin dat beroepsperspectief bij je past. Ook hier begin je zelden vanaf nul, dus je brengt eerst in kaart wat je door opleiding of ervaring al geleerd hebt.
Je werkt aan de vakinhoudelijke bekwaamheid die je nodig hebt als vakdocent in het voortgezet onderwijs en mbo.
Centraal in deze module staan de pedagogische kennis en vaardigheden die een docent minimaal nodig heeft om zelfstandig te functioneren als tweedegraads docent.
Je schoolvak is voortdurend in beweging onder invloed van maatschappelijke veranderingen, onderzoek en ontwikkelingen op scholen. In deze module spelen actuele ontwikkelingen en inzichten in het onderwijs en de ontwikkeling van digitale didactiek dan ook een grote rol. Je leert verder hoe je leerlingen kunt ondersteunen in het leren van de Franse taal.
Deze module is bestemd om je te verdiepen of verbreden in je vak of in (een aspect van) het leraarschap. Het kan ook zijn dat je deze keuzeruimte juist benut om iets heel anders te doen dat bijdraagt aan je professionele ontwikkeling. Volg onderdelen voor een master, leer hoe je digitaal educatief materiaal ontwerpt of hoe je passend onderwijs aanbiedt. Voor deze module kun je ook eerder verworven kennis en ervaring inzetten.
Deze module gaat over je handelingsbekwaamheid als docent. Kun jij lessen voorbereiden, uitvoeren en evalueren? Kun je zelf onderwijs ontwikkelen? Ga je correct om met leerlingen, collega’s en andere betrokkenen? Je activiteiten voor deze module zijn sterk afhankelijk van je onderwijservaring.
Deze afsluitende module focust op je professionele identiteit als leraar. Je toont aan dat je nieuwe inzichten hebt verkregen op het gebied van vakdidactiek, pedagogiek en de organisatie van onderwijs. Ook leg je verbanden tussen je kernkwaliteiten, overtuigingen, gedrag en visie op onderwijs en de beroepspraktijk. Bij deze module hoort ook een praktijkonderzoek.
Elke module bestaat uit maximaal zes toetsen. Voor elke afgeronde module krijg je een certificaat. Als je alle modules van de betreffende opleiding haalt, krijg je een diploma.
Voor de lerarenopleiding geldt een Landelijke Kennisbasistoets. Meer informatie over deze toets vind je op: www.10voordeleraar.nl
Om de beheersing van je taalvaardigheid te toetsen, neem je in het kader van de Landelijke kennisbasistoets ook deel aan de Test de Connaissance du Français.
Bij de deeltijdopleiding Leraar Frans zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!
Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:
Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden
Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie. Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.
Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit acht modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.
Je wordt tijdens je hele studie begeleid door een studiecoach. Samen stellen jullie een leerplan op. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.
Nieuwsgierig hoe de opleiding Leraar Frans het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.
Deze studie is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!
Flexibele opleidingen worden aangeboden vanuit de regeling ‘experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen’. Voor deze geaccrediteerde deeltijd- en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden.