Rianne West

Afbeelding
Rianne West
“Ik ben soms maar een jaar ouder dan mijn leerlingen”
Rianne West
student Leraar Frans

Rianne West (17) weet als geen ander hoe belangrijk het is om leerlingen te enthousiasmeren voor een vreemde taal. In het derde jaar van de havo werd ze geïnspireerd door haar docent Frans. Tegenwoordig is ze zelf die gepassioneerde lerares Frans. "Mijn enthousiasme voor de taal werkt aanstekelijk, merk ik!"

Liefde voor de taal

"Ik wist al heel jong dat ik later voor de klas wilde staan. Ik wist ook dat ik iets met taal wilde doen. Maar welke taal? Geen idee. In het derde jaar van de havo kreeg ik een geweldige leraar Frans die met liefde vertelde over het land en de taal. Toen wist ik zeker: dat wil ik later ook."

Onder de loep

"Uit enthousiasme voor de Franse taal ben ik in het laatste jaar van de havo Franse boeken gaan lezen en Franse films gaan kijken. Alle grammatica die ik ken, heb ik mezelf aangeleerd. Tijdens de opleiding op NHL Stenden ben ik ook echt verliefd geworden op de Franse cultuur. Ik geniet enorm van de lessen Civilisation, waarin we de Franse hedendaagse maatschappij onder de loep nemen."

Grappige weetjes

"Naast lessen in vakdidactiek, onderwijskunde en pedagogiek verslind ik de kennis die we krijgen tijdens de Franse vakken. Docenten delen allerlei leuke weetjes met ons. Grappige feitjes over Frankrijk. In het begin van het studiejaar snapte ik niet waarom. Nu ik stage loop, ontdek ik hoe leuk het is om dit soort weetjes weer met mijn eigen leerlingen te delen. Zelfs leerlingen die niet zo veel met de Franse taal hebben, blijven zo bij de les."

Een jaar verschil

"Ik zit vol passie als het gaat om de Franse taal en cultuur. Die passie probeer ik als docent over te brengen op mijn leerlingen. En ik merk dat het aanstekelijk werkt. Zeker in het begin vond ik dat best spannend. Ook omdat ik met mijn 17 jaar soms maar net iets ouder ben dan leerlingen uit vier mavo. Maar ze zeggen keurig ‘u’ en ‘mevrouw’ tegen me. Dat vind ik zo bijzonder."

Hartje Parijs

"Op dit moment zijn we als eerstejaars studenten druk bezig met het organiseren van een studiereis naar Parijs. Een week lang logeren we met alle studenten van jaar 1 tot en met jaar 4 en een aantal docenten van de opleiding in een appartementje in hartje Parijs. Juist omdat onze opleiding zo klein is, kan dat perfect zo. Ik heb er nu al zin in!"

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Frans.