Mirande de Roode

Afbeelding
Mirande
“In 2,5 jaar tijd stomen we je klaar als muziektherapeut”
Mirande de Roode
Docent Vaktherapie

Mirande de Roode (35) komt uit een echte onderwijsfamilie. ‘Ik ga later niet het onderwijs in’, prentte ze zichzelf al vroeg in. Elf jaar lang werkte ze met plezier als muziektherapeute. Maar onderwijsbloed kruipt waar het niet gaan kan. Sinds september 2021 staat Mirande zelf voor de klas als docent-onderzoeker bij de opleiding Vaktherapie. "De beste keuze die ik kon maken."

Gelijk aan de slag

"Muziek doet iets met mensen. Muziek heeft steeds meer bewezen effect op bijvoorbeeld emoties, gedrag, geheugen, sociale interactie, beweging en spraak. Al die verschillende facetten vind ik zo interessant aan muziek. Vandaar dat ik na de middelbare school koos voor de studie Muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Na mijn opleiding kon ik aan de slag als muziektherapeute bij zorgorganisatie Atlant in Apeldoorn. Elf jaar heb ik hier met plezier gewerkt."

Werken met stagiaires

"Als pas afgestudeerd muziektherapeute ging ik vanaf jaar één stagiaires begeleiden. Ik was zelf nog jong en vond het fantastisch om mijn kennis en ervaring met nieuwe studenten te delen en hen te zien groeien. Regelmatig wezen collega's me erop dat ik vast en zeker ook een goede docente zou zijn. Zou het onderwijs dan toch iets voor me zijn?"

Kansen peilen

"Toen ik vijf jaar geleden verhuisde naar Sneek ben ik gaan kijken naar mijn kansen in de wereld van het onderwijs. Zo kwam ik terecht bij de opleiding Vaktherapie van NHL Stenden Hogeschool. Allereerst heb ik gepeild of ze openstonden voor nieuwe collega's. Dat bleek het geval. Reden om me volledig op deze droom te storten. Ik heb me ingeschreven voor de master Pedagogiek aan NHL Stenden om er helemaal klaar voor te zijn. Zo had ik pedagogische kennis én het benodigde papiertje op zak."

Toppers in de klas

"Sinds september 2021 ben ik docent-onderzoeker binnen de opleiding Vaktherapie. Ik geef naast muziektherapie ook diverse andere vakken, ben praktijkdocent, vervul een coördinatierol en begeleid studenten tijdens hun afstudeerfase. Ik geniet iedere dag van die verschillende rollen. De ene dag ga ik op stagebezoek, de andere dag sta ik voor de klas. Ik probeer de liefde voor mijn vak met net zo veel enthousiasme over te brengen als toen ik op de werkvloer stagiaires begeleidde.

Verkorte route

"Het voordeel van NHL Stenden is dat je de verkorte route kunt kiezen. Daarmee word je in 2,5 jaar muziektherapeut. Je volgt uiteraard muzieklessen, maar ook vakken als methodiek, onderzoek, studieloopbaanbegeleiding en hoorcolleges over psychologie. Na een halfjaar ga je op stage. In het tweede jaar mag je mensen zelf behandelen onder supervisie. Kortom: de praktijk staat centraal. Als dat je niet als muziek in de oren klinkt!"

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Vaktherapie Verkort.