Nanda Woltman

Afbeelding
Nanda Woltman
“Toen wist ik het nóg zekerder: ik wil voor die klas staan!”
Nanda Woltman
Student Zij-instroom Beroep voor Voortgezet Onderwijs

In haar werk als logopedist werkte Nanda Woltman jarenlang met kinderen, zoals ze altijd al wilde. Toch bleef het kriebelen en wilde ze toch liever voor de klas staan. En via de Zij-instroom Beroep voor Voortgezet Onderwijs is ze hard op weg om haar diploma te halen!

In haar werk als logopedist werkte Nanda Woltman jarenlang met kinderen, zoals ze altijd al wilde. Toch bleef het kriebelen en wilde ze toch liever voor de klas staan. En via de Zij-instroom Beroep voor Voortgezet Onderwijs is ze hard op weg om haar diploma te halen!

Een spannende tijd

“Ik heb 13 jaar als logopedist gewerkt. Taal had altijd al mijn interesse, en ook het werken met kinderen is in onze familie niet bepaald iets vreemds. Zowel mijn moeder, broer, schoonzus en tante werken in het onderwijs. Maar ik ben wat introverter dan zij, dus dacht ik dat het werk als logopedist beter bij me zou passen. Uiteindelijk bleek dat toch niet het geval, en heb ik rond mijn veertigste de stoute schoenen aangetrokken: ik zou tóch docent worden! Toen brak een spannende tijd aan, want het is niet bepaald een geëffend pad. Als ik gewoon zou gaan studeren, zou ik instellingscollegegeld moeten betalen, en dat was veel te duur. Via via ontdekte ik het bestaan van het zij-instromen, en dat leek wél een mooie mogelijkheid.”

Onderdeel van een schoolteam

“Het begon met een sollicitatie als medewerker leerlingadministratie op een middelbare school. Ik gaf toen direct al aan dat het niet mijn einddoel was, en dat ik via zij-instroom uiteindelijk voor de klas terecht wilde komen. De vestigingsdirecteur en teamleider zagen dat gelukkig zitten, dus zijn we samen gaan kijken wat er mogelijk was. Door corona heb ik toen al wat taken als onderwijsassistent op kunnen pakken, waardoor ik het nog zekerder wist: ik wil voor die klas staan!  

Het allesbeslissende assessment

“Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het assessment vooraf. En dat zeg ik nog voorzichtig: als ik het assessment niet zou halen, kon ik de opleiding niet doen. Dus er lag nogal wat druk op, ja! Als voorbereiding op het assessment kon ik gelukkig als stagiair al meelopen met twee docenten Nederlands. Eerst keek ik alleen mee, later nam ik al wat dingen over. Dat heeft me ontzettend geholpen bij het assessment, dat ik gelukkig ook gehaald heb. Als je direct vanuit het bedrijfsleven zij-instroom gaat doen, kan ik me voorstellen dat het wel lastiger is. Ik denk dat het dan heel belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van de studieinhoud, en dat je hele goede afspraken maakt met je toekomstige werkgever. En nog beter zou het natuurlijk zijn dat je ook in zo’n situatie al een tijdje meedraait op de school waar je uiteindelijk wilt gaan werken, maar ik weet niet of dat altijd haalbaar is.

Meer ruchtbaarheid

“Ondanks het feit dat je steeds leest en hoort dat er te weinig docenten zijn, is de zij-instroom-opleiding niet heel bekend. Ik denk dat daar echt nog winst te behalen valt. En in sommige gevallen kun je ook validaties aanvragen als je een stuk van de opleiding al in de vingers hebt. Bovendien is alles wat je op school doet formatief, dat betekent dat je niet echt kunt zakken. Je maakt aan het begin en eind een portfolio, en daarmee toon je aan dat je startbekwaam bent. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik de stap heb durven zetten, en raad iedereen die erover twijfelt aan om de mogelijkheden te verkennen!”

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Zij-instroom Beroep voor Voortgezet Onderwijs of bezoek één van onze open dagen.