Niek Roggeveld

Afbeelding
Niek Roggeveld
“Ik voelde me hier gelijk thuis”
Niek Roggeveld
student Leraar Duits

Als fanatiek skiër leerde Niek Roggeveld (18) de Duitse taal in de sneeuw op de Oostenrijkse pistes. Na het behalen van z’n havo-diploma was zijn keuze duidelijk: hij schreef zich in voor de opleiding Leraar Duits. Een keuze waar hij nog geen moment spijt van heeft gehad. “Ik vind het heerlijk om mijn liefde voor de taal en cultuur over te dragen.” 

Van de piste

"Ik wilde altijd skileraar worden. Toen die droom onmogelijk bleek, heb ik gekeken naar wat het dichtst in de buurt kwam. Zo kwam ik bij de opleiding Leraar Duits terecht. Zo sta ik toch voor de groep en kan ik alsnog doen wat ik het leukste vind: mijn liefde voor de Duitse taal en cultuur overdragen."

Naar de klas

"In het eerste jaar van de opleiding mocht ik meteen aan de bak. Tijdens twee stageperiodes van elk acht weken heb ik kennisgemaakt met lesgeven aan havo-vwo scholieren en vmbo-leerlingen. Beide doelgroepen spreken me aan. Bij havo-vwo lessen kan ik echt diep in de materie duiken. Bij lessen aan vmbo-scholieren gaat het meer om het opbouwen van een band. Alle twee vind ik gaaf om te doen."

Bevestiging

"Op mijn laatste stageschool heb ik mijn eerste volledig zelfstandige les gegeven aan tweedejaars TL-leerlingen. Natuurlijk was ik vooraf zenuwachtig, maar tegelijkertijd voelde het heel veilig en vertrouwd om voor de klas te staan. Deze stages hebben mijn keuze voor de opleiding alleen maar bevestigd. Dit is wat ik wil gaan doen."

Leeftijdsverschil

"Als voltijdstudent Leraar Duits volg ik lessen samen met studenten Leraar Frans en met deeltijdstudenten Leraar Duits. Daardoor verschilt de leeftijd van mijn medestudenten heel erg. Er zijn klasgenoten die net als ik net van de havo komen, maar er zijn ook medestudenten die met gemak mijn vader of moeder hadden kunnen zijn. Eerlijk gezegd vind ik dat wel gezellig. Ik leer heel veel van ieders ervaringen en verhalen. En zij op hun beurt van die van mij."

Meteen thuis

"Doordat onze opleiding zo klein is, ken ik al mijn medestudenten en docenten. Van de eerste- tot de laatstejaars. En ook de studenten van de overige opleidingen binnen de academie zoals Leraar Engels, Frans en Nederlands ken ik bij naam. Voor mij werkt dat heel goed. Ik voel me hier vanaf de eerste dag echt thuis."

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Duits.