Nina Smit

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Dat we uitstapjes kunnen maken en goede stageplekken hebben, komt door de deskundige docenten”
Nina Smit
student Integrale Veiligheidskunde

Nina Smit zit in het laatste jaar van de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Al van jongs af aan wilde ze bij de politie, en als er een ramp plaatsvindt volgt ze alles op de voet.

“Mijn passie voor crises en rampen ontstond rond mijn tiende. Met mijn opa en oma ging ik naar een bijeenkomst waar de koningin op bezoek was. Het was natuurlijk te gek om haar te zien met al die mooie kleding, maar er was nog iets anders wat indruk op mij maakte. Ik vond het zo vet om te zien hoe al die mensen daar aan het observeren en beveiligen waren! Vanaf dat moment wilde ik ook in die wereld terechtkomen. Van dat plan ben ik niet meer afgeweken. Sindsdien keek ik bij elke aanslag of ramp dag en nacht tv om alles in de gaten te houden. Ik wilde weten welke hulpdiensten werden ingezet en bekeek alle filmpjes en foto’s.

Na de middelbare school wilde ik bij de politie werken. Toch leek het me goed om eerst een hbo-opleiding te doen. Raakvlak met de hulpdiensten was voor mij een vereiste in mijn studiekeuze. Het werd Integrale Veiligheidskunde, omdat dit een opstapje kon zijn naar een carrière bij de politie. Die keuze was helemaal top, ik heb het hier zo naar m’n zin!”

Spannende uitstapjes

“Ik zie mezelf nog staan op de eerste schooldag: o jee, daar gaan we! Ik had toen nog niet echt een beeld bij wat ik kon met deze studie. Het eerste jaar is heel breed, daarin leg je de basis. In de jaren daarna zie je steeds meer van het werkveld. Je maakt bijzondere uitstapjes: naar de politie, brandweer, marine of veiligheidsinstanties in het buitenland … Daar doe je toffe dingen. Bij de politie volgden we een training, mochten we elkaar arresteren en deden we een inval in een oefenhuis. En bij de marine speelden we mee bij een echte oefening: wij waren familieleden van de slachtoffers en moesten voor chaos zorgen en de medewerkers lastigvallen.

Intussen weet ik dat je alle kanten op kunt. Zelf zoek ik de actieve kant op, bijvoorbeeld door een stage bij Veiligheidsregio Groningen op de afdeling Vakbekwaamheid Brandweer. Daar vindt de ultieme actie plaats en zie je van dichtbij hoe alles op z’n pootjes terechtkomt. Je kunt ook kiezen voor andere richtingen, zoals veiligheid binnen scholen of bedrijven.”

Deskundige docenten

“Dat we zulke uitstapjes kunnen maken en goede stageplekken hebben, komt door de deskundige docenten uit het werkveld. Hun enthousiasme en ervaring maken het leuk. Ze zijn bijvoorbeeld commissaris van de politie geweest of werken bij de landmacht. Door hun connecties krijg je altijd wel een stageplek waar jij een toffe tijd hebt. Ook naar het buitenland gaan voor een stage of minor is mogelijk; ik probeer nu zelf een stage te regelen bij het ministerie op Sint-Maarten. Je ziet: je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt!”

Wil je meer weten over de opleiding Integrale Veiligheidskunde? Bekijk de opleidingspagina.