Nordy Vlasman

Student Communication & Multimedia Design

Nordy Vlasman (19) zit in het eerste jaar van Communication & Multimedia Design (CMD). Nu al heeft hij veel meer geleerd dan hij had verwacht bij deze opleiding.

”Ik had verwacht dat ik me vooral verder ging ontwikkelen op designgebied, maar daar kwam nog zoveel bij”

“Er heerst een hele leuke sfeer op de opleiding CMD. Je zit in een klas met allemaal mensen die hetzelfde willen doen als jij. Iedereen is gemotiveerd om leuke producten te maken. Ondertussen heeft iedereen z’n eigen expertise, waardoor je elkaar weer inspireert. Zelf heb ik hiervóór een programmeeropleiding gedaan en ben ik al applicatieontwikkelaar. Bij groepsopdrachten kan ik dus vaak het programmeren doen. Daarnaast focus je altijd op iets nieuws dat je wilt leren. Dat kan bijvoorbeeld zijn hoe je geluid maakt dat bij een game past, hoe je dingen in 3D maakt of hoe je iets het beste kunt testen.”

“Je maakt altijd dingen voor echte opdrachtgevers”

Een game maken

“Alle opdrachten doe je in groepen en je maakt altijd dingen voor echte opdrachtgevers. We ontwikkelden bijvoorbeeld al materiaal voor Samen Dementievriendelijk, verzonnen een campagne voor Veilig Verkeer Nederland en maakten een spel voor Grendel Games. Vooral die laatste opdracht was leuk, daarbij kon je goed je eigen creativiteit inzetten. Ik had nog nooit eerder een game gemaakt, dus leerde veel nieuwe dingen. Alle groepjes werkten aan hun eigen idee, en tijdens een presentatiedag aan het eind van de periode mochten we onze games laten zien. Daaruit werd één game als winnaar gekozen.” Zoveel meer dan designen “Ik had verwacht dat ik me vooral verder ging ontwikkelen op designgebied, maar daar kwamen nog zoveel dingen bij die er indirect mee te maken hebben. Je leert hoe je volgens design thinking werkt, hoe je programmeert, een product verzint, maar je leert ook veel over de opdrachtgever. Wat ik erg nuttig vond, is empathie krijgen voor je doelgroep. Als je voor een opdrachtgever werkt, is het goed om niet alleen te kijken wat technisch mogelijk is, maar ook te weten wat de doelgroep wil.”

Geen toetsen, maar assessments

“Spannende momenten zijn de eindassessments. Je werkt namelijk niet meer voornamelijk met toetsen, maar aan het eind van een semester leg je in een gesprek uit wat je hebt geleerd en laat je jouw documentatie daarover zien, want je moet alles bijhouden. Het moet aansluiten op de leerdoelen die je in het begin hebt opgesteld, en zo word je beoordeeld. Dat is in het begin best spannend, maar ik raakte er al snel aan gewend. Het voordeel is dat je in zo’n gesprek nét nog een push kunt geven om te laten zien wat jij hebt geleerd.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Communication & Multimedia Design.