Olcay Ozdemir

Afbeelding
ervaringsverhaal-olcay-ozdemir.jpg
“Er is volgens mij geen andere hogeschool, al helemaal niet in Duitsland, die dit soort praktische scholing biedt.”
Olcay Ozdemir
Alumnus Creative Business

Olcay Ozdemir, alumnus van de opleiding Creative Business, heeft over de hele wereld tv-programma's gemaakt, van Dubai tot Melbourne. Sinds zijn afstuderen heeft hij langzaam maar zeker de top bereikt als producent en hij is nu het gezicht van de Duitse info-tainment show Galileo.

“Mensen vertelden mij altijd al dat ik ben geboren met een microfoon in mijn hand. Dus toen het voor mij tijd was om een studie te kiezen, wist dat ik een Engelse studie wilde die mij op een praktische manier zou voorbereiden op de media-industrie. De internationale aspecten die NHL Stenden aanbiedt in de studie spraken mij erg aan. Er is volgens mij geen andere hogeschool, al helemaal niet in Duitsland, die dit soort praktische scholing biedt.”

Olcay’s studie aan NHL Stenden

“Ik heb tijdens mijn studie geleerd over de verschillende aspecten die bij een carrière in de media komen kijken zoals filmen en geluidsbewerking. Ik geloof er sterk in dat dit de enige manier is om te leren hoe je een effectieve manager kunt worden. Je moet zelf ervaring hebben in het werkveld als je anderen succesvol leiding wilt kunnen geven. Ik weet nu hoe ik een magazine moet printen en zelfs muziekproductie was een belangrijk onderdeel binnen mijn studie. Ik heb mezelf vertrouwd gemaakt met de verschillende rollen, van cameraman tot producent. Ik denk dat dit de sleutel is om een goede manager te zijn.”

Ervaringen in Leeuwarden en Nederland

“Ik hou van Leeuwarden en NHL Stenden. Het is er zo internationaal en multicultureel. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt van over de hele wereld. Nederlanders zijn naar mijn idee één van de meest vriendelijke mensen op aarde. Ze spreken allemaal Engels en je kunt ze alles vragen. Als je bijvoorbeeld vraagt of ze de weg willen wijzen, lopen ze zelf vaak met je mee!”

Miljoenen kijkers

“Ik heb meer dan 100 stage-aanvragen verstuurd voordat ik werd uitgenodigd bij ProSieben, een groot commercieel televisienetwerk in Duitsland. Ik begon als productie managementassistent en junior reporter. Het was precies de juiste plek voor mij en het heeft mijn carrière in de media een boost gegeven. Sindsdien heb ik als reporter en producent gewerkt in de internationale studio's in Shanghai (China) voor twee jaar en Bangalore (India) voor drie maanden. Vanuit die plekken was ik verantwoordelijk voor de internationale segmenten in de shows Galileo, red en Abenteuer Leben. Ook was daar voor mij de kans om mijn creatieve ideeën in de praktijk te brengen door inspirerende verhalen van over de hele wereld te pitchen, ontwikkelen, filmen en bewerken. Ik betrek en vermaak de generatie van digital natives door relevante verhalen te delen. Tegenwoordig bereik ik elke dag meer dan 44 miljoen gezinnen, dat geloof je toch niet?”

De voordelen van een studie aan NHL Stenden te hebben gevolgd

“Als ik terugkijk op mijn studie dan zie ik nu dat ik nog elke dag de voordelen hiervan mee pak. Ik heb gewerkt met mensen met verschillende achtergronden en culturen en dit heeft mij voorbereid op mijn huidige baan. Dankzij het groepswerk in de moduleopdrachten heb ik geleerd om samen te werken met mensen uit verschillende culturen. Als internationaal tv-producent werk ik dagelijks samen met verschillende teams. Ik merk nog steeds de positieve invloed die alle internationale vriendschappen die ik heb opgebouwd tijdens mijn studie, hebben op mijn leven. De meeste van mijn medestudenten zijn over de hele wereld verspreid. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik overal, van New York tot Sydney, vrienden heb die ik kan bezoeken en die mij steunen wanneer ik naar hen toe reis om te filmen voor mijn werk. Dankzij mijn tijd op NHL Stenden ken ik nu tenminste één persoon in elk continent.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Creative Business.