Pepijn Bodegom

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik ben dol op de mix van verhalen en culturen in de klas”
Pepijn Bodegom
alumnus ITEps

Pepijn Bodegom, alumnus ITEps, is op zijn plek in een internationale omgeving. Sterker nog, de docent op een internationale basisschool in Haarlem, voelt zich er al jaren meer dan thuis.

“Mijn oma werkte op een internationale school en ik luisterde altijd vol plezier naar haar verhalen. Ik wist daardoor dat ik les wilde geven en ook al snel dat ik dat in een internationale omgeving wilde gaan doen. En het werken op een internationale school ís ook echt fantastisch, omdat je steeds in aanraking komt met nieuwe culturen, met nieuwe verhalen en nieuwe gewoontes. Bij de leerlingen, maar zeker ook binnen het docententeam. We hebben door onze verschillende achtergronden allemaal een andere stijl en manier van lesgeven en dat werkt heel inspirerend.”

Ik weet waar een leerling mee kan zitten, ik heb het zelf ook meegemaakt

“Als student liep ik stage in Italië en Australie, en ik heb een tijdje in Denemarken gewoond. Ik weet dus hoe het is om als expat voor een langere periode in een ander land te zijn. Hoe het is om daar te komen en te weten dat je na een paar maanden weer weggaat. Daardoor kan ik denk ik als docent de leerlingen een veiligere omgeving bieden. Ik weet waar een leerling mee kan zitten dus kan daar ook op inspelen omdat ik die switch van omgeving zelf ook ken. Voor jonge kinderen is een gevoel van veiligheid belangrijk, en dat dat vertrouwen is van groot belang. Is het bijvoorbeeld zo dat een leerling een vaardigheid nog niet heeft? Of kent hij of zij de Engelse benamingen simpelweg nog niet? Ook het eerdere schoolsysteem van een leerling heeft invloed. Het niveau binnen de klas verschilt daardoor vaak meer dan bij reguliere Nederlandse scholen. Daar kan ik nu in de lessen op inspelen en af en toe even stil bij staan.”

Zitten op de tafel. Onbeschoft of toch een cultuurding?

“Ik vind lesgeven ontzettend leuk, maar soms is het ook even puzzelen. Ik had een tijdje geleden bijvoorbeeld een leerling in de klas die mij nooit aankeek. En ik begreep echt niet waarom. Het jongetje was helemaal niet onbeleefd. Vanuit zijn cultuur was het juist een teken van respect om iemand niet aan te kijken. Dat is dus even puzzelen. Je hebt allerlei culturen in je klas, neemt die van het land waarin je werkt ook mee en probeert vervolgens de zo veilig mogelijke omgeving voor elke leerling te maken. Een internationale school is voor mij de perfecte omgeving om dat te kunnen doen.”

Bevoegdheid voor de basisschool

“Je hebt binnen de opleiding ook de mogelijkheid om in een jaar de bevoegdheid voor Nederlandse basisscholen te halen. Dit heb ik zelf ook gedaan. Ik vond het erg handig omdat het veel verdiepende kennis geeft. Binnen meerdere vakgebieden en meerdere stijlen van lesgeven krijg je goed inzicht op de verschillende stijlen van Nederlands onderwijs. Iteps sluit er goed op aan met de internationale verdieping en geeft zo een prima basis voor zowel het Nederlands onderwijs als een internationaal onderwijsomgeving.”