Praktijkproject uitgelicht: Manager in een viersterrenhotel

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Hier ben ik begonnen een manager te zijn.”
Praktijkproject uitgelicht: manager in een viersterrenhotel
Studenten Hotel Management School

Bij Hotel Management School NHL Stenden School krijg je de unieke kans om in een echt hotel te werken. De Hotelschool heeft namelijk een eigen leerbedrijf: NHL Stenden Hospitality Group (NHG). Hier horen onder andere Notiz Hotel en Restaurant Wannee bij. Hier leer je jouw vak in een echte werkomgeving. Tijdens je opleiding doorloop je drie praktijkniveaus in NHG, zodat je ervaring krijgt op alle gebieden waar je in de horeca mee te maken krijgt. In de eerste periode werk je op operationeel niveau, daarna ga je aan de slag als supervisor, en tot slot ben je klaar voor de ultieme uitdaging: je wordt manager op een van de afdelingen van NHG.

Creatieve inbreng

Lotte Abeling (20) mocht aan de slag als marketingmanager. Zij is verantwoordelijk voor de marketing van Notiz Hotel en zorgt bijvoorbeeld dat er foto’s geplaatst worden op social media, dat er een nieuwe huisstijl komt en dat wordt ingespeeld op evenementen en feestdagen. “Kerstversiering bedenken voor de hotellobby, met Sinterklaas vallende pepernoten op de achtergrondschermen laten verschijnen… dat creatieve is fantastisch! Als manager bepaal je welke doelen we willen behalen en help je dingen ontwikkelen, en vervolgens voeren de eerstejaars het uit. Ik manage eigenlijk iedereen die zich hiermee bezighoudt. Je hoeft het dus niet allemaal zelf te doen. Ook is het mijn taak om de anderen feedback en tips te geven. Dat is echt iets wat ik moest leren: feedback geven aan mensen die op hetzelfde niveau staan. Het gaat me elke week beter af. En al met al is het een hartstikke gezellige tijd met je medestudenten. Je bent met elkaar druk aan het werk, maar tussendoor er is ook wel tijd voor een geintje.”

Veel verantwoordelijkheid

Onder NHL Stenden Hospitality Group valt niet alleen het viersterrenhotel en restaurant, maar ook evenementenbureau Meeting u, de cateringafdeling en de schoolkantines. En dat alles wordt door leerlingen gerund. Derdejaars student Mariska Wubbels (21) werd manager van de Canteen. “Je moet ervoor zorgen dat alles loopt: dat er genoeg kaas is voor tosti’s, dat die tosti’s gemaakt worden, dat er genoeg medewerkers staan om de stroom mensen te helpen… En stel er is een klacht, dan ben jij degene die erop aangesproken wordt. Het maakt niet uit dat de gast een leraar of leerling is, je moet die klacht wel oplossen. Zoveel verantwoordelijkheid is prettig, want op die manier leer je. Natuurlijk maak je weleens fouten, maar dat mag ook. Je valt en staat op, daar leer je veel van. Als ik terugkijk op deze periode, dan zie ik: hier ben ik echt begonnen een manager te zijn.”