Ranya Bega

Afbeelding
ervaringsverhaal-ranya-bega.jpg
“Ik krijg ontzettend veel energie van de mensen met wie ik samenwerk”
Ranya Bega
Student Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

“De passie voor het onderwijs heb ik niet van een vreemde. Mijn moeder en tante spraken er ook altijd vol lof over. Na een opleiding Pedagogisch Werk, heb ik als teamleider in de kinderopvang gewerkt. Ik had alleen steeds het idee dat er meer te leren viel. De keuze voor de docentenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn was daarna dan ook snel gemaakt. Ik leer enorm veel en houd ook genoeg tijd voor mijn hobby’s en sociale leven.”

“Ik word ontzettend blij van studenten en laat graag zien wat ze allemaal kunnen bereiken. Zelf ben ik begonnen op mbo niveau 3 en heb ik als leidinggevende binnen de kinderopvang gewerkt. Nu, een aantal jaren later, loop ik stage bij ROC Friese Poort en geef ik daar ook les aan onderwijsassistenten en pedagogisch medewerkers. Dat ik de scholieren nu mijn eigen kennis vanuit het werkveld mee kan geven, is fantastisch. Ik vind het fijn mijn studenten en ik een goede band hebben en vragen wanneer ze weer les van mij krijgen. Het is mooi om te zien wat voor invloed je als docent op studenten hebt. Het is een prachtig en nu al dankbaar beroep. Het enthousiasme van de studenten triggert mij ook om mij te blijven ontwikkelen.”

Nieuwe energie

“Ik krijg heel veel energie van alle mensen met wie ik samenwerk. Het leuke is ook dat iedereen zijn of haar eigen verhaal heeft. De leerlingen, maar ook mijn medestudenten. Hoewel we allemaal heel erg verschillen, zorgt het samenwerken voor saamhorigheid én een stok achter de deur. Binnen de studie maken we als groep bijvoorbeeld gezamenlijke opdrachten. We spreken soms af om op school te werken aan opdrachten en hebben een groepsapp. Ik leer veel van ze, ook omdat ze vaak wat ouder zijn en veel praktijkkennis hebben. Maar ze leren ook weer van mijn flexibiliteit als 23-jarige.”

Kiezen voor geluk

“Elke vrijdag denk ik tijdens mijn stage: ‘dit is wie jij bent Ranya’. Ik had het met mijn werk goed voor elkaar maar liep ook rond met het idee dat er nog veel te ontdekken viel. Ik ben nog jong en wilde meer leren van de mensen om mij heen. Het was zo fijn om de knoop voor deze opleiding door te hakken. Het voelde als het openen van nieuwe deuren tot nóg spannendere dingen. Door het leren kennen van veel verschillende mensen, ben je ook bezig met het opbouwen van je eigen connecties. Het voelt alsof ik de wereld aankan omdat ik ondanks alle verplichtingen echt kies voor mijn eigen geluk.

Als docent vind ik het belangrijk om het pedagogisch goed te doen. Dat leerlingen het vertrouwen in mij hebben en we samen verder komen. Als je feeling hebt met een student, kun je bovendien betere vakinhoudelijke lessen maken, daar geloof ik in. Daarnaast helpt mijn studiecoach bij het zo scherp mogelijk krijgen van de lessen. Ze is heel benaderbaar en ik kan er mijn ei goed kwijt. De studie is een voltijd belasting maar ik geniet er elke keer van. Ik kan werk in de praktijk en mijn studie goed combineren en heb daarin gelukkig echt mijn hart gevolgd.”