Riemie Krist-Jelsma

Afbeelding
foto
“Een investering in jezelf is iedere cent waard.”
Riemie Krist-Jelsma
Student verkorte route muziektherapie

Starten met een deeltijdopleiding is voor veel mensen nog toekomstmuziek. In het geval van Riemie Krist-Jelsma (47) is die beeldspraak wel heel toepasselijk. Na heel wat jaren gewerkt te hebben in de recreatieve sector en de horeca gooide ze in 2021 het roer om. Sinds september volgt ze de verkorte route van de opleiding muziektherapie. De belangrijkste les tot nu toe? Luister naar je hart.

Muziek loopt als een rode draad door het leven van Riemie. "Ik ben altijd gek geweest op muziek. Ik was negen jaar toen ik me aanmeldde bij het fanfarekorps in ons dorp. Wat was ik trots op mijn allereerste instrument, de bugel. Al snel maakte ik de overstap naar mijn grote liefde: de trompet. Iedere dag oefende ik thuis. Mijn ouders hadden destijds een bakkerij. Als kind hoorde ik regelmatig applaus uit de winkel komen wanneer ik aan het oefenen was."

De wereld zien

"Toch kwam het idee nooit bij me op om van mijn passie voor de muziek mijn werk te maken. Na de havo had ik maar één wens: ik wilde iets van de wereld zien. Ik meldde me aan voor de opleiding MTRO en belandde tijdens mijn eindstage in Duitsland. Hier heb ik anderhalf jaar gewoond en werkte ik in de horeca. Ik genoot van al die blije mensen, die me aan het einde van de avond hartelijk bedankten voor de goede zorgen."

Fulltime mama

"Pas toen we ons eerste kindje kregen, begon ik te twijfelen over mijn carrièrekeuze. Het werken in de avonden en weekenden kon ik niet langer combineren met mijn kersverse gezin. Op mijn eigen verzoek maakte ik de switch naar de receptie. Hier had ik nog steeds volop contact met klanten en probeerde ik hen zo goed mogelijk in de watten te leggen. Toen onze jongste dochter elf jaar geleden werd geboren, was dat voor mij het moment om mijn baan op te zeggen en fulltime moeder te zijn."

Op zoek naar zingeving

"Ik vond het heerlijk om fulltime voor mijn kinderen te zorgen. Die tijd thuis was bovendien het perfecte moment om na te denken over mijn toekomst. Ik wilde niet weer aan de slag in de horeca. Ik zocht naar meer zingeving in mijn werk. En dat vond ik in mijn baan als planner voor een zorgorganisatie. Maar hoe ik ook mijn best deed, ik kon het nooit iedereen naar het zin maken. Ik heb het uiteindelijk negen maanden volgehouden."

Music was my first love

"Die baan als planner in de zorg heeft me één ding geleerd. Om een ander blij te maken, moet je iets doen waar je zelf óók blij van wordt. Dat besef zette me aan het denken. Als er iets is waar ik blij van word, dan is het muziek. Muziek heeft me in mijn leven door moeilijke periodes geholpen. Als dirigente voor een kinderkoor ontdekte ik hoe groot de kracht van muziek kan zijn. Ik zag kinderen opbloeien, zelfvertrouwen kweken en trots zijn op wie ze waren. Dat gevoel gun je toch iedereen?"

Driemaal is scheepsrecht

"Zo ontstond het plan om mensen te helpen via muziek. De opleiding muziektherapie bij NHL Stenden is me op het lijf geschreven. Ik geniet van iedere les. En ik raak steeds meer overtuigd van mijn doel. Mijn droom is om als muziektherapeut aan de slag te gaan met jongeren die een trauma hebben. Ik heb nog geen idee of me dat gaat lukken, maar ik ben zo blij dat ik mezelf deze kans durf te geven."

Dubbel en dwars

"Zelfs als ik straks niet mijn droombaan vind, is deze opleiding nog steeds goud waard. Ik ben als persoon enorm gegroeid. Ik heb andere kanten van mezelf ontdekt, nieuwe mensen leren kennen en geniet meer van muziek dan ooit tevoren. Dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd: een investering in jezelf is iedere cent dubbel en dwars waard."

Afbeelding
608x312px_roze

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of deeltijd studeren iets voor jou is!