Robert van der Werf

Afbeelding
Robert van der Werf als docent in zijn klas
“Als kinderen leren vanuit hun eigen interesse, komen er mooie verhalen uit”
Robert van der Werf
Alumnus Post-hbo Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren (Specialist Wetenschap & Technologie)

Robert van der Werf (42) werkt als docent op obs de Mienskip in Buitenpost, waar hij ook ICT-vakken geeft. Hij wilde onderzoekend leren en digitale geletterdheid meer laten terugkomen in hun onderwijs. Samen met acht collega’s uit zijn stichting volgde hij de post-hbo-opleiding Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren (Specialist Wetenschap & Technologie). 

“Tijdens deze cursus besefte ik iets belangrijks: kleuters leren van zichzelf heel onderzoekend. Ze graven bijvoorbeeld in de zandbak om zelf te ontdekken wat ze daar kunnen vinden. Maar dat onderzoekende halen we eruit vanaf groep 3: dan komen ze aan een tafeltje te zitten, moeten ze bepaalde taken doen en in feite stoppen we daarmee hun onderzoekende enthousiasme. Dit schokkende inzicht maakte dat ik het onderzoekend leren weer meer wil inzetten. Je kunt lessen dan interessant maken door kinderen zelf te laten nadenken: wat kun je ergens mee, wat weet je ervan en wat wil je er nog meer over leren?”  

Meer betekenis geven aan leren 

“Om het onderzoekend leren op de scholen van onze stichting , ontwikkelden we de app Skiednisclip, waarin we kinderen zelf de geschiedenis uit hun omgeving laten vertellen. Een groepje wilde bijvoorbeeld leren over de overval van de Leeuwarder gevangenis Blokhuispoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze dachten er zelf over na wat ze wilden weten en hoe ze erover konden vertellen. Ze regelden een interview bij de Blokhuispoort, maakten een filmpje over de gebeurtenis en dat werd geüpload naar de app, waar alle kinderen kunnen leren van elkaars onderwerpen. Als kinderen mogen leren vanuit hun eigen interesse, komen er hele mooie verhalen uit. Het is soms nieuw voor ze om die extra vrijheid te krijgen, maar het geeft zoveel meer betekenis aan het leren: ze gebruiken hun vaardigheden om mooie filmpjes te maken, bespreken de onderwerpen thuis en ze zoeken ook hun opa’s en oma’s op met vragen over vroeger. We schrijven nu een handleiding voor de app en willen hem online zetten, zodat andere scholen in Friesland de app ook kunnen gebruiken.” 

Digitale geletterdheid en de talenten van het kind 

“Ik heb nooit eerder een cursus gevolgd waar ik met zoveel plezier naartoe ging en die je direct kunt toepassen in de klas. Aan het eind krijg je de opdracht een verbeterplan te maken voor je school. Daarin beschreven we ideeën om digitale geletterdheid te gebruiken en de talenten van het kind in te zetten. Leerlingen die digitaal vaardig zijn, krijgen bijvoorbeeld extra training in het digitale materiaal en in het geven van uitleg, zodat ze docenten en klasgenoten kunnen helpen die dat minder goed kunnen. Alle groepen beschikken over een kunstkabinet, techniektorens en verschillende ICT-gereedschappen. En vanaf groep 5 werken we in domeinen, waarin altijd ook een onderdeel digitale geletterdheid aan bod komt. Door het verbeterplan heb je na de opleiding iets waar je mee verder kunt. Je deelt het met je collega’s en werkt er samen verder aan. We zijn hier ook echt mee op weg gegaan: alles uit het verbeterplan komt dit jaar terug in onze lessen. Je bent dus heel concreet met verbetering bezig.” 

Wil je meer weten over de deze post-hbo-opleiding? Neem dan eens een kijkje op Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren (Specialist Wetenschap & Technologie) | NHL Stenden of neem telefonisch contact op met ECNO via ecno@nhlstenden.com of bel met 058 251 2900.