Sander

Afbeelding
ervaringsverhaal-sander.jpg
“Ik wil een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland”
Sander
Alumnus Integrale Veiligheidskunde

Sander (29) is Pelotonscommandant bij de Verbindingsdienst van de Landmacht en alumnus van de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Hij koos destijds voor de opleiding, omdat het breed opgezet was en veel verschillende opties bood. Hier legde hij het grondwerk voor een carrière bij de Landmacht, hoewel dat besef pas gaandeweg de opleiding kwam. Hij vertelt hoe hij op dit punt is gekomen, terwijl hij in quarantaine zit vlak voor zijn eerste uitzending naar Afghanistan.

“In 2015 studeerde ik af en ging toen eerst in de burger werken. De burger? Oh, ik ben nu al gemilitariseerd. Ik bedoel: ik werkte bij de ABN AMRO als ICT-specialist. De afdeling waar ik zat, werkte onder andere aan de Tikkie-app. Ook werkte ik 1 dag in de week als vrijwillige politieagent. Tijdens mijn opleiding had ik altijd al het idee dat ik de kant van politie of defensie op wilde. Bij de politie deed ik ook mijn stage en ik schreef er mijn scriptie.”

Beeldvorming bij de politie

“Mijn derdejaarsstage was heel beeldvormend; ik deed mee met de dagelijkse werkzaamheden en zat bijvoorbeeld ook in de auto bij 112-meldingen. Mijn afstudeerscriptie deed ik een jaar later voor het team Digitale Opsporing. Daarbij onderzocht ik de waarde van digitale bewijsstukken en welke bijdrage dit levert aan de strafmaat. Door deze ervaringen in de laatste twee jaren van mijn studie kreeg ik steeds meer zicht op wat ik wilde.”

Defensie in beeld

“In die jaren kreeg ik steeds meer interesse in defensie. Op een gegeven moment werkten daar een aantal van mijn vrienden. Ook ging ik naar een open dag van defensie en dit sprak mij erg aan. Vooral dat je op jonge leeftijd al leiding kon geven vond ik erg interessant. Tijdens de opleiding IVK ligt de focus meer op gemeenten, waterschappen, brandweer en politie. Dat zijn wat meer de plekken waar je je moet opwerken. Ik ben overigens blij dat ik al die verschillende onderdelen heb meegekregen tijdens de opleiding. Het heeft me geholpen om erachter te komen wat ik wel en niet wil. Vooral in het begin heb je daar als student nog geen idee van. Gaandeweg zie je wat er allemaal mogelijk is met deze opleiding.”

Veiligheid voorop

“Voor mij werd het steeds duidelijker dat ik op de een of andere manier een bijdrage wilde leveren aan de veiligheid in Nederland. Daar komt bij dat ik ervoor wil zorgen dat mijn familie en vrienden in vrijheid kunnen blijven leven. Nu doe ik dat als Pelotonscommandant bij de Landmacht en geef ik leiding aan 20 man. Bij mij liggen de verantwoordelijkheden voor het opleiden van personeel, oefeningen inplannen, functioneringsgesprekken voeren, de langetermijnplanning, enzovoorts. De Verbindingsdienst waarvan ik Pelotonscommandant ben, zorgt ervoor dat alle specialistische ICT-systemen goed werken. Ze moeten altijd up-to-date zijn voor oefeningen in bijvoorbeeld Duitsland en Polen en we staan ook stand-by voor een inzet in Nederland. Een voorbeeld van zulke systemen is de software die in onze voertuigen draait. Dat zijn systemen met een handleiding zo dik als een telefoonboek. Als er problemen zijn, moet ik de mensen boven mij informeren en adviseren over hoe we het aan kunnen pakken. En dan te bedenken dat dit voor mij allemaal begon met de minor ICT bij NHL Stenden.”

Uitzending Afghanistan

“Nu zit ik in quarantaine voor de volgende mijlpaal in mijn carrière: uitzending naar Afghanistan. Het is de eerste keer dat ik uitgezonden word en ik kan er uiteraard niet te veel over zeggen, maar ik draag bij om het communicatienetwerk van de Nederlanders in de lucht te houden. Dat is het hele pakket: satellietverbindingen, zorgen dat onze mensen met het thuisfront kunnen bellen en dat al onze workstations in orde zijn. Ik ben voornamelijk in het kamp te vinden dat er al lange tijd staat. Het is er nu relatief veilig en ik ben echt klaar voor die stap, maar het blijft bijzonder dat ik nu al deze rol kan vervullen bij Defensie.

Carrière bij defensie

“Ik ben zeker van plan om carrière te maken bij defensie. Het lijkt me bijzonder om door te groeien in de commandantenlijn, want leidinggeven past goed bij me. Voor mij begon dat al tijdens de opleiding en ik weet zeker dat toekomstige studenten bij NHL Stenden op de goede plek zitten wanneer ze geïnteresseerd zijn in een rol bij de overheid. Of dat nou bij de gemeente, brandweer, politie of iets daartussenin is. Juist als je nog niet precies weet op welk vlak je voorkeur ligt, is dit de perfecte opleiding op daarachter te komen.

Benieuwd naar Sanders ervaring als Pelotonscommandant bij de Verbindingsdienst? Bekijk hier de video!