Sanne Faber

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik durfde eindelijk naar mijn innerlijke stem te luisteren”
Sanne Faber
student Pabo

Van taxichauffeuse tot intercedent, Sanne Faber draait haar hand nergens voor om. Tot ze in aanraking komt met haar oude liefde: het onderwijs. Ze volgt haar hart en start met de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Als Sanne op 17-jarige leeftijd de opleiding onderwijsassistent afrondt is het lastig om een fulltime baan te vinden. “Ik werkte in die tijd een paar uurtjes in de week als onderwijsassistent, maar daar kon ik niet van rondkomen. Toen ik, naast mijn baantje als assistent, in een lunchroom kon gaan werken nam ik dat met beide handen aan. Op mijn hoogtepunt deed ik wel vijf dingen tegelijk.” Nu 16 jaar later blijkt haar hart toch daar te liggen waar het ooit begon: Het onderwijs.

Taxi

Sanne werkt jarenlang als chauffeuse, telefoniste en planner voor taxibedrijf Waaksma. “Ik reed in die periode wekelijks een groep met schoolkinderen heen en weer. Dat vond ik prachtig. Ik genoot van de vragen die de kinderen stelden en van hun onbevangenheid. Achteraf negeerde ik op dat moment wat mijn hart me vertelde. Sterker nog, ik begon als intercedent bij een uitzendbureau. Dagelijks was ik in gesprek met bouwvakkers, stratenmakers en productiemedewerkers. En hoewel ik veel leerde en ervaring opdeed miste ik toch iets. Op een druilerige zondagochtend bladerde ik door de krant en zag een vacature voor onderwijsassistent. Ik dacht, ik heb het juiste diploma, waarom niet?

Gillen als een kind

“Die eerste dag als onderwijsassistent vergeet ik nooit meer, ik reed in de auto terug naar huis en dacht: de kinderen dagen me uit en ik heb zin om morgen weer aan het werk te gaan, ik wil juf worden. Vanaf dat moment durfde ik eindelijk naar mijn innerlijke stem te luisteren. Na een aantal gesprekken met familie en vrienden wist ik het zeker, ik wil de Pabo gaan doen. Het engste moment kwam daarna, de druk op de aanmeldknop. Er volgden een aantal toelatingstoetsen. Toen de postbode met twee grote enveloppen aan kwam lopen was de spanning om te snijden. Ik opende de envelop en las de eerste regel, Mevrouw Faber u bent toegelaten. Ik geloof dat ik heb staan gillen als een klein kind.”

“Het grote voordeel van deeltijdonderwijs vind ik dat je studeert met mensen die allemaal heel bewust gekozen hebben voor de studie.”

Puzzelstukjes

helemaal nieuw. Dankzij de opleiding vallen er voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het vak pedagogiek waardoor ik veel beter de gedachte achter een vak als rekenen begrijp. En ik leer hoe je die lesstof vervolgens kunt overbrengen op leerlingen. De opleiding geeft me enorm veel handvatten die ik direct kan gebruiken in de klas. Het mooie is dat ik een hele leuke groep studenten heb. Iedereen is heel open en durft zijn of haar onzekerheden te delen. Het grote voordeel van deeltijdonderwijs vind ik dat je studeert met mensen die allemaal heel bewust gekozen hebben voor de studie.”

Haast je wanneer je tijd hebt

“Ik vond het wel even spannend om mijn gezin te combineren met werken en studeren. Mijn partner volgt ook een opleiding dus we hebben een strakke planning. We overleggen veel en we laten een heleboel; als we twee avonden visite hebben gehad, dan plannen we daarna een paar avonden niets. We hebben ook zo’n gezellig tegeltje op het toilet hangen: haast je wanneer je tijd hebt, dan heb je tijd wanneer je haast hebt. En het is een kwestie van keuzes maken. Ga ik Netflix kijken of aardappelen schillen zodat ik voor het eten nog wat voor school kan doen. Uiteindelijk bedenk ik mij continu waar ik het voor doe: juf worden op een leuke basisschool.”