Deeltijd Pabo (Leraar Basisonderwijs)

B Opleiding tot leraar Basisonderwijs, Bachelor, deeltijd

Kun jij goed met kinderen omgaan, geef je graag het goede voorbeeld en wil je kinderen iets leren? Ga jij voor een baan die geen dag hetzelfde is en wil jij werken in het onderwijs combineren met je studie? Dan is Deeltijd Pabo, die in februari 2020 start, jouw studie.

 • Je bent toe aan een carrièreswitch
 • Flexibel in te richten studie, afgestemd op eigen leerbehoeften
 • Combineer je studie met werk en privé
 • Veel praktijkervaring opdoen tijdens je studie
 • Na je studie kun je meteen aan de slag in het onderwijs 

Wat staat je te wachten

Als leraar sta je voor de klas maar werken in het onderwijs is veel meer dan lesgeven alleen. Je volgt binnen de opleiding basisvakken als pedagogische en didactische vaardigheden, taal en rekenen. Daarnaast ga je ook aan de slag met het verbeteren van het onderwijs. De studie richt zich op de vraag hoe kennis en vaardigheden het best over te dragen zijn op leerlingen. De ontwikkeling van het kind staat hierin altijd centraal. Je gaat zelf aan de slag als onderzoeker, ontwerper en uitvoerder van het onderwijs. Dat doe je op onze hogeschool, maar vooral ook tijdens je stage.

Persoonlijke leerroute

Geen student is gelijk. Daarom krijg je de mogelijkheid om je opleiding voor een deel zelf in te richten. Door bijvoorbeeld meer in de praktijk te werken of onderzoek te doen rond een thema. We werken met leergebieden van een semester. Daarin werk je samen met studenten, docenten en het werkveld aan real-life vraagstukken. Je krijgt begeleiding van docenten en een coach.

Verschillende locaties

Je kunt Deeltijd Pabo volgen op onze locatie in Leeuwarden en in Assen.

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Assen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 - 4 jaar

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de Pabo?

Je kunt lesgeven aan alle klassen in het basisonderwijs. Jouw pabo-diploma biedt ook een brede basis om als educatief professional aan de slag te gaan. Je kunt na de opleiding aan de slag als:

 • Leerkracht basisonderwijs: geeft les aan onder- of bovenbouw van een basisschool.
 • Educatief medewerker in een museum: combineert didactische vaardigheden met ene passie voor cultuur.
 • Leerkracht AZC: geeft les op een opvangcentrum voor asielzoekers.
 • Ontwikkelaar lesmaterialen: maakt lesmateriaal dat op basisscholen wordt gebruikt.
 • Onderwijskundige: verdiept zich in de kunst van het lesgeven en het organiseren van onderwijs.

Doorstuderen

Je pabo-diploma is een uitstekende basis voor een vervolgopleiding aan een universiteit. Ga bijvoorbeeld voor de master Pedagogiek of Onderwijswetenschappen. Met een aantal jaar relevante werkervaring op zak kun je ook kiezen voor de hbo Master Learning & Innovation of de Master Educational Leadership.

Welke vooropleiding heb je nodig voor de Pabo?

Voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo

Alle profielen*

*Zie toelatingseisen alinea ‘Goed voorbereid naar de pabo’

Alle profielen

 • mbo niveau 4

Wanneer je een afgeronde HBO- of WO opleiding hebt, heb je geen toelatingstoetsen nodig. De studie is flexibel in te richten en af te stemmen op je eigen leerbehoefte. Op basis van je vooropleiding en ervaring is het mogelijk om de studie af te ronden in 2 jaar.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Goed voorbereid naar de pabo

Vanaf studiejaar 2015-2016 gelden nieuwe toelatingseisen voor Pabo-opleidingen. Heb jij geen havo-eindexamen gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde of biologie of heb jij een mbo niveau 4 diploma? Dan moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt van deze vakken door middel van een toelatingstoets. Het vak NLT (Natuur Leven en Technologie) - waarvoor je geen eindexamen doet, omdat je het afsluit met een schoolexamen - geeft je vrijstelling voor de toelatingstoets voor 'Natuur & Techniek'. Kijk voor uitgebreide toelatingseisen op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Opbouw Studie

De studie bestaat uit de propedeutische fase, de hoofdfase en afstudeerfase. De propedeutische fase is opgedeeld in twee leergebieden van een half jaar (semester). Je pedagogische bekwaamheden staan in het eerste semester centraal en leer je hoe je een veilig pedagogisch klimaat realiseert. Het tweede semester ligt de focus op je didactische bekwaamheden. Je leert onder andere hoe je een uitdagende leeromgeving maakt en kinderen activeert tot leren.

In de hoofdfase worden deze verschillende leergebieden aangeboden: Mens, Maatschappij & Burgerschap, Kunst & Cultuur, Taal & Identiteit of het leergebied Mens, Natuur & Technologie.

In ieder leergebied staat steeds je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het kind centraal. Naast een leergebied kun je gedurende een semester zelf een minor kiezen, de vrijeminor. Je kunt je dan in bepaalde onderwerpen specialiseren. In de afstudeerfase loop je de eindstage waarin je laat zien dat je in de loop van de jaren bent ontwikkeld tot een bekwame leraar.

Specialisaties

Onderwijsconcept