
Studieopbouw Pabo (Leraar Basisonderwijs) deeltijd
Hoe is de deeltijd hbo opleiding Pabo opgebouwd? Met welke vakken krijg je te maken tijdens deze studie? Hieronder geven we je antwoord op onder andere deze belangrijke vragen die je waarschijnlijk hebt. Lees snel verder.

Studieprogramma deeltijd Pabo
De Pabo deeltijd studie bestaat uit de propedeutische fase, de hoofdfase en afstudeerfase.
Omdat jouw studieroute wordt afgestemd op basis van je vooropleiding en werkervaring, spreken we niet over een vast aantal studiejaren. Onze ervaring is dat de meeste studenten tussen de 2,5 en 4 jaar studeren. Deze studietijd en bijbehorende stage-ervaring is nodig om stevig in je schoenen te staan voor de klas.
Het leren omgaan met kinderen en hun specifieke wensen staat in het Propedeuse jaar van de Pabo deeltijd opleiding centraal. De propedeutische fase is opgedeeld in twee leergebieden: je pedagogische bekwaamheden en je didactische bekwaamheden.
Je pedagogische bekwaamheden staan in het eerste leergebied centraal en leer je hoe je een veilig pedagogisch klimaat realiseert. Het tweede leergebied legt de focus op je didactische bekwaamheden. Je leert onder andere hoe je een uitdagende leeromgeving maakt en kinderen activeert tot leren.
Samen gaan we op ontdekkingstocht om jouw interesses uit te zoeken en zorgen we ervoor dat jouw toekomstige klas graag naar school komt.
In de hoofdfase worden de volgende leergebieden aangeboden:
- Mens, Maatschappij & Burgerschap
- Kunst & Cultuur
- Mens & Natuur
- Taal & Identiteit
In ieder leergebied staat steeds je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het kind centraal. In de hoofdfase kun je je specialiseren in de ontwikkeling van de onderbouw (groep 1 t/m 4), de bovenbouw (groep 5 t/m 8) of als generalist (groep 1 t/m 8). Ook kan je je specialiseren als specialist speciaal onderwijs.
In de afstudeerfase kies je een minor en volg je het leergebied startbekwaam leraar basisonderwijs. In dit leergebied laat je zien dat je je in de loop van de jaren hebt ontwikkeld tot een startbekwame leraar basisonderwijs.

Interactieve praatplaat
Hieronder vind je onze interactieve praatplaat. Ontdek hierin meer over de verschillende fases, leergebieden en studieonderdelen van de opleiding. Maar ook hoe we Design Based Education(DBE) toepassen als uitdagend nieuw onderwijsconcept.
Verkorte Pabo-opleiding
Daarnaast zijn er een aantal opleidingsroutes die (afhankelijk van je vooropleiding) een verkorte Pabo opleiding mogelijk kunnen maken. Bespreek met de opleiding wat de mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie, via pabodeeltijd@nhlstenden.com
- Met vooropleiding hbo/wo: Versneld voor de klas
Via deze opleidingsroute kan je in maximaal twee jaar via een arbeidscontract alvast aan het werk bij een bestuur. Ondertussen maak je de opleiding af en draai je mee in de onderwijsactiviteiten op de opleiding. Lees hier de voorwaarden om te zien of jij hiervoor in aanmerking komt.
- Deeltijdroute voor onderwijsassistenten en leraarondersteuners
Gebruik jouw werkuren als stage-ervaring. Hierdoor heb je geen extra praktijkuren nodig en verkort je jouw studietijd. Lees hier de voorwaarden om te zien of jij hiervoor in aanmerking komt.
Specialisaties
Tijdens de opleiding heb je de kans om je te specialiseren. Mogelijke specialisaties zijn bijvoorbeeld:
- Speciaal onderwijs
- Denominaties zoals Openbaar, Protestants-Christelijk of Katholiek onderwijs
- Specialiseer je in een leeftijdsgroep, zoals Jonge Kind Specialist
- Vernieuwend onderwijs
- Foech Frysk (Leeuwarden)
- SBO/SO/VSO
- Levensbeschouwing en godsdienst
Leren van praktijksituaties
Bij NHL Stenden hogeschool leer je in de theorie en praktijk. Natuurlijk op jouw stageschool, maar ook door ons onderwijsconcept Design Based Education (DBE). Hierbij leer je van ervaringen en experimenten. Je ziet verbeteringen en voert deze door. Feedback, evalueren, reflecteren en bijstellen zijn een onderdeel van dit leerproces. DBE is daarmee de ideale methode voor het vinden van oplossingen voor lastige situaties die je tijdens je werk tegen kan komen. Je creërt waardevolle nieuwe ideeën, producten of diensten.
Stage (werkplekleren)
Tijdens de opleiding loop je elk jaar stage. Dat is belangrijk om voldoende praktijkervaring op te doen. Tijdens je stage leer je op je werkplek. Daarom noemen we de stage 'werkplekleren'. Je loopt minimaal één dag per week stage. De dag waarop je stageloopt, bepaal je in overleg met de basisschool.
Het is niet nodig om al op een basisschool te werken. Wij regelen een (onbetaalde) stageplek in de provincies Groningen, Friesland of Drenthe. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met de reisafstand tussen je woonplaats en de stageschool. Wil je buiten de regio stagelopen? Dan kan je zelf je stageplek regelen.
Je loopt tijdens je opleiding stage in zowel boven- als onderbouw. Je hebt ook de mogelijkheid om een keer stage te lopen in het speciaal basisonderwijs.
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!