Praktische zaken Pabo (Leraar Basisonderwijs) deeltijd

Wat je achtergrond ook is, er zijn een hoop praktische zaken waar je rekening mee moet houden voor de deeltijd Pabo opleiding. Denk aan toelatingstoetsen, de aansluiting op het mbo en jouw carrièremogelijkheden. Hoe jij kan starten en doorgroeien met deze Pabo deeltijd opleiding lees je hier.

Afbeelding
sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Pabo (Leraar Basisonderwijs) deeltijd heb je een van de onderstaande diploma's en profielen nodig.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor de Pabo deeltijdopleiding? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Naast de toelatingstoetsen tot het HBO (toelatingstoetsen.nl), heeft de Pabo deeltijd aanvullende toelatingseisen. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je antwoord op al je vragen betreffende de toelatingstoetsen.

Zodra je je via Studielink aanmeldt voor de opleiding ontvang je enkele dagen later van CSA (het inschrijfbureau van NHL Stenden) een mail. In deze mail ontvang je een link waarmee je je kunt aanmelden voor de toelatingstoetsen.

De toelatingstoetsen kun je op verschillende locaties in Nederland maken. Welke dit zijn kun je ontdekken bij aanmelding van de toetsen. Voor deze toetsen hoef je niet te betalen.

Gewijzigde inzet toelatingstoetsen

Met ingang van 1 september 2022 verandert er mogelijk iets rondom de extra toelatingseisen en de inzet van de toelatingstoetsen voor de pabo. Studenten hebben dan ook in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nog de mogelijkheid om aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek te voldoen. In maart wordt definitief duidelijk of deze wijzigingen worden doorgevoerd.

We adviseren je toch dringend om de toetsen te maken vóór 1 september 2022. Het maken van de toetsen tijdens je studie is namelijk een verzwaring van je studielast. Houd voor verdere informatie en updates de www.goedvoorbereidnaardepabo.nl in de gaten.

Meer info

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 244 11 55 

Geen diploma, wel 21?

Wil je de deeltijd Pabo opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Je dient eerst de 21+ toetst behaald te hebben, voordat je de toelatingstoetsen voor de Pabo deeltijd mag maken. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Goed voorbereid naar de pabo

Vanaf studiejaar 2015-2016 gelden nieuwe toelatingseisen voor Pabo-opleidingen. Heb jij geen havo-eindexamen gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde of biologie of heb jij een mbo niveau 4 diploma? Dan moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt van deze vakken door middel van een toelatingstoets. Het vak NLT (Natuur Leven en Technologie) - waarvoor je geen eindexamen doet, omdat je het afsluit met een schoolexamen - geeft je vrijstelling voor de toelatingstoets voor 'Natuur & Techniek'. Kijk voor uitgebreide toelatingseisen op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Wanneer je een afgeronde HBO- of WO opleiding hebt, heb je geen toelatingstoetsen nodig.

Kosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld je betaalt hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Lees hier meer over de collegegelden en de hoogte daarvan. 

Wettelijk collegegeld 2022/2023 € 2.209
Instellingscollegegeld 2022/2023 € 8.495

Start in september of februari