Praktische zaken Pabo (Leraar Basisonderwijs) deeltijd

Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden voor de deeltijd Pabo opleiding. Zoals landelijke toelatingstoetsen, een intake gesprek en studiekosten. 

Afbeelding
sfeer

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Bachelor Pabo (Leraar Basisonderwijs) deeltijd heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek hier de mogelijkheden.

Landelijke toelatingstoetsen

Voor de Pabo deeltijd zijn er 4 verplichte landelijke toelatingstoetsen. Hiermee toon je aan dat jouw vakkennis op niveau is. Deze toetsen zijn gratis en kun je op verschillende locaties in Nederland maken. Het halen van deze toetsen is een voorwaarde voor een positief studieadvies (eind jaar 2). Je kan deze toetsen voor de start van jouw opleiding maken of tijdens je studie. Het gaat om landelijke toetsen voor de vakken: 

  • Aardrijkskunde
  • Geschiedenis
  • Natuur & Techniek
  • Rekentoets: Wiscat

De toetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek zijn voor alle studenten, behalve met een afgeronde hbo of wo opleiding.
Meer weten? www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
De Wiscat toets is voor alle Pabo-deeltijd studenten, ongeacht je vooropleiding.
Meer informatie vind je op rekentoets Wiscat.

Intakegesprek

Na je aanmelding voor de Pabo deeltijd, nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Je ontvangt hiervoor vooraf een vragenlijst, die we tijdens dit gesprek doornemen. Doel van het gesprek is om te bepalen welke studieduur en studieroute het beste bij jou past. Na het intakegesprek ontvang je van ons een advies over de duur van jouw Pabo opleiding. Het intakegesprek vindt plaats in de maand juni en duurt ongeveer 30 minuten. 

Korting op je collegegeld

Vanwege het grote tekort aan leraren, kun je gebruik maken van verschillende regelingen voor subsidie. Wanneer je geen recht hebt op studiefinanciering, kan je hierdoor toch voor een klein bedrag studeren. Check Tegemoetkomingen en subsidies lerarenopleiding - DUO om te zien hoeveel korting je kan krijgen op je collegegeld.

Kosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld je betaalt hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Lees hier meer over de collegegelden en de hoogte daarvan.  

Ga jij voor het eerst studeren aan het hbo? Dan betaal je in het eerste jaar waarschijnlijk de helft van het collegegeld wanneer je een voltijd, deeltijd of duale opleiding gaat volgen (m.u.v. een master). Wil je een lerarenopleiding volgen? Dan betaal je waarschijnlijk in zowel het eerste als in het tweede jaar de helft van het collegegeld. Lees meer over deze regeling.

Voor het werkplekleren (stage) tijdens je opleiding heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Hieraan zijn kosten verbonden. Zie justis.nl voor de actuele kosten en aanvraagprocedure.

Wettelijk collegegeld 2022/2023 € 2.209
Instellingscollegegeld 2022/2023 € 3.875
Wettelijk collegegeld 2023/2024 € 2.314
Instellingscollegegeld 2023/2024 € 4.060

Start in september of februari

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!