Mensen helpen
“Ik wist al heel vroeg dat ik mensen wilde helpen. Dat komt deels omdat ik een zus heb met een handicap, die veel zorg nodig heeft. Ik ben opgegroeid in een gezin waar zorg wel echt een ding is, ja. Toen ik tijdens de havo een vervolgopleiding moest kiezen, kwam ik al snel op de politieacademie uit. Daar combineer je zorg met een stukje actie, en dat leek me heel erg interessant. Helaas was ik te jong om daaraan te beginnen, dus ben ik eerst Integrale Veiligheidskunde gaan doen. Maar na 1,5 jaar was ik dat echt zat, het was me veel te theoretisch. Ik wilde geen tussenjaar, dus ben toen razendsnel op zoek gegaan naar een passende opleiding. Toen ontdekte ik dat de combinatie tussen zorg en actie natuurlijk ook in de Verpleegkunde zit, bijvoorbeeld op de ambulance.”
Een meisjesberoep?!
“Ja, natuurlijk krijg je als mannelijke student Verpleegkunde het nodige commentaar. ‘Haha, word je dan zuster?!’, en dat soort dingen. Ik vind dat echt ongelooflijke onzin, en word daar soms ook wel een beetje boos van. ‘Hou je mond, je hebt je er nog nooit in verdiept’, denk ik dan. In de Verpleegkunde zijn zo veel mogelijkheden en richtingen, dat klassieke beeld van de zuster aan bed slaat helemaal nergens op. Voor iemand zoals ik, die toch een beetje adrenaline en actie zoekt, kun je met deze opleiding bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp of op de ambulance aan de slag. Dat is ook echt een belangrijke tip, met name voor andere mannen die twijfelen over deze opleiding: als je er goed in bent, waarom zou je het dan niet gaan doen? Omdat je omgeving er iets van te zeggen heeft? Nou, die zoeken het dan maar uit, hoor!”
Noodzakelijke theorie
“Over de opleiding zelf ben ik erg tevreden. Natuurlijk zijn er af en toe dingen die wat minder leuk zijn, zoals het schrijven van een verslag. Dat hoort er nu eenmaal bij. En we moeten ook vaak presenteren, wat ik in het begin heel vervelend vond. Maar je krijgt goede begeleiding en oefent veel, waardoor je er snel beter in wordt. Voor iemand zoals ik zijn het natuurlijk vooral de praktische dingen die het ‘m doen. Tijdens mijn eerste jaar stage mocht ik gelijk al een vrouw helpen met douchen, dat was heel bijzonder. Het voelde gelijk heel normaal, dus ik kijk ook al uit naar de volgende stage. En verder vind ik het heel interessant dat we veel met technologie bezig zijn, zoals het oefenen met bijzondere situaties met een VR-bril op. Waar ik precies zal belanden na mijn studie? Ach, dat zien we nog wel!”