Teddie Baar

Afbeelding
Teddy Baar
“Je kunt echt met de docenten in gesprek gaan over het werkveld omdat ze uit de praktijk komen”
Teddie Baar
Studente Integrale Veiligheidskunde

Teddie Baar (23) studente Integrale Veiligheidskunde heeft door haar opleiding vertrouwen in de toekomst. Wij spraken haar over het vak, de docenten en over voorbeeldgedrag.

“Met de opleiding Integrale Veiligheidskunde kan ik echt overal terecht waar veiligheid nodig is. Van gemeente tot ziekenhuis maar ook in een productiebedrijf. Ik wil mensen helpen en iets teruggeven aan de maatschappij. Enkel voor de winst gaan, dat geeft mij geen voldoening.”

Ik word geen uitsmijter

“Overal is veiligheid nodig dus ook veiligheidsexperts die daarvoor kunnen zorgen. Ik kan na de opleiding heel veel kanten op; de opleiding is heel breed. Dat geeft mij een bepaalde vorm van rust. Sommige mensen denken dat je met mijn studie als beveiliger gaat werken of uitsmijter wordt, maar dat is niet zo. Je zit veel meer achter de schermen op de strategische kant: hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen veilig is? Je kijkt dan bijvoorbeeld naar wat er in het verleden fout gegaan is en analyseert hoe het beter kan. Zo hebben we bij een productiebedrijf rondgekeken en daarna het advies gegeven om een opvangnet neer te hangen. Op die manier kunnen de medewerkers niet gewond raken door spullen die naar beneden vallen.”

Overal ligt gevaar op de loer

“Ik vind echt dat wij als veiligheidsdeskundige een voorbeeldfunctie hebben. Stel je voor dat ik een boete zou krijgen voor appen op de fiets. Dat vind ik niet kunnen. Door de opleiding ben ik me meer bewust van gevaar. Tijdens de drukte van de culturele hoofdstad dacht ik als bezoeker wel eens van: wat nu als hier bij dit evenement de pleuris uitbreekt? Hoe zit het dan met de veiligheid? Hoe is het georganiseerd? Waar lopen de mensen naar toe? Ik kijk door de opleiding echt met andere ogen naar de omgeving.”

Daar vertel je thuis over

“De docenten komen uit hele verschillende vakgebieden. Zo krijgen we les van een oud-juriste die bij de gemeente heeft gewerkt en er is een docent die bij de politie heeft gezeten. Hij organiseert praktijkoefeningen voor ons. Dan mogen wij een avond of middag mee met de politie. Het is echt superleuk om zo een inkijkje te krijgen. Dat zijn wel de dingen waar je thuis over vertelt. Docenten weten waar ze het over hebben en wat de stof inhoudt omdat ze uit de praktijk komen. Je kunt echt met hen in gesprek gaan over het werkveld.”

Vertrouwen in de toekomst

“Door de opleiding ben ik zekerder van mezelf geworden. Voor een tentamen was ik eerst best zenuwachtig. Ook als ik heel goed had geleerd. Dan dacht ik toch: kan ik het wel? Maar ik haal mijn tentamens en projecten gewoon. Dat geeft vertrouwen. Ik kom steeds meer te weten over het vak. En als ik het even niet meer weet, dan willen de docenten me altijd helpen. Ze zijn erg eerlijk en laten je de werkelijkheid goed inzien. Soms zeggen ze dingen die je liever niet wilt horen, maar daar heb je wel echt wat aan. Dan weet ik weer hoe ik verder moet.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Integrale Veiligheidskunde.