Thomas van Hoof

Afbeelding
foto-thomas-van-hoof_red
“Ik ben tegen het advies van iedereen ingegaan en trok mijn eigen plan.”
Thomas van Hoof
Student Leraar Natuurkunde

Na de middelbare school begon Thomas aan een mbo-opleiding voor applicatie- en mediaontwikkelaar. Maar gaandeweg vroeg hij zich af: wil ik dit wel voor de toekomst? Het antwoord was nee. Na veel nadenken wilde hij naar Leraar Natuurkunde gaan, een hbo-opleiding. Zijn omgeving raadde hem aan eerst gewoon zijn huidige mbo af te maken; met dat diploma op zak kon hij prima doorstromen naar het hbo. Maar Thomas trok zijn eigen plan. “Soms moet je even eigenwijs zijn.” 

“Mijn eerste opleiding ging me veel te makkelijk af. Ik wist: als ik dit afmaak, dan is het daarna waarschijnlijk veel te intensief om hbo te doen. Daarom wilde ik eerst een andere, educatieve mbo-opleiding doen, Onderwijsassistent, en daarna pas door op het hbo. Ik heb er met veel mensen over gepraat, liep een paar dagen mee op de mbo-opleiding en ging alvast naar een open dag van NHL Stenden om te vragen naar de toelatingseisen en hun advies. Iedereen zei dat ik beter mijn eerste opleiding kon afmaken, zelfs mensen van NHL Stenden zeiden dat dat sneller was. Maar ik wist zeker wat ik wilde, en dat dit voor mij de weg was om natuurkundeleraar te worden. Ik ben dus echt tegen het advies van iedereen in gegaan. Soms moet je even eigenwijs zijn. Die bewuste keuze helpt me nu, want mijn pedagogische ervaring is veel groter dan van mijn klasgenoten. Ook al doe ik er nu iets langer over, dat maakt mij niet zoveel uit. Als je een studie kiest uit passie is het alleen maar goed als je je eigen weg gaat.” 

Voltijd of deeltijd? 

“Tijdens de mbo-opleiding werkte ik op een school in Harlingen als technisch onderwijsassistent. Even stond ik voor de keuze: ga ik het hbo in voltijd of deeltijd doen? Ik werkte er met plezier, maar toch koos ik voor voltijd. Ik ben nog jong, dacht ik, ik kan nog van alles doen. De eerste schooldag op het hbo vond ik heel spannend, je begint toch weer aan iets nieuws. Het was een introductiedag, waarop je de docenten ontmoette en de studenten bij wie je in de klas zou komen. Het was leuk om iedereen alvast te leren kennen, waardoor ik me gelijk op m’n plek voelde en er met een glimlach weer wegging. Het was alsof ik eindelijk dat punt had bereikt waar ik naartoe had gewerkt.”  

Iedereen helpt elkaar 

“Meteen na de zomervakantie mocht ik bij toeval toch weer even lesgeven aan de leerlingen van mijn oude werkplek, we gingen met ze naar het Waddencentrum op de Afsluitdijk. Al meteen in het eerste jaar werkten we naar zulke lesdagen toe. Of we gaven bijvoorbeeld een examentraining in opdracht van een docententeam. Zo oefen je meteen met lesgeven. Door mijn vooropleiding vond ik dat gedeelte niet zo spannend meer, maar met de natuurkunde-lessen liep ik wel snel achter. Ik wist vooraf wel dat mijn niveau lager zou zijn dan bij degenen die van de havo kwamen. Maar we zijn hier allemaal om te leren, dus ik heb het aangegeven en de docent zei: ‘We gaan kijken of iemand van een hoger jaar je bijles kan geven.’ Zo kon ik mijn kennis bijspijkeren, en het was nog gezellig ook.” 

Aha-momentje 

“Door de stages op het mbo heb ik al ervaren hoe belangrijk het welzijn en de motivatie van leerlingen zijn voor de prestaties. Daarom wil ik een Leraar Natuurkunde zijn die veel tijd steekt in de band met zijn leerlingen, zodat ik ze beter leer kennen. Als ze ergens mee zitten, weten ze dat ze bij me kunnen komen. Ik weet nog goed dat ik zelf natuurkunde in het begin niet snapte op de middelbare. Toen ik bleef zitten kreeg ik een andere docent en pas toen die het uitlegde klikte het bij mij. Dat aha-momentje heeft iets aangezet in mijn passie voor natuurkunde. Het werd het hoogste cijfer op mijn rapport bij de diploma-uitreiking en ik kreeg zelfs een oorkonde van NVON voor mijn cijfer. Natuurkunde stimuleert je mentaal, ik hou wel van die uitdaging. Die passie is altijd gebleven. Als je ook van het mbo komt en twijfelt, dan zou ik zeggen: je bent meer voorbereid dan je denkt. Ik ben heel blij dat ik voor mezelf heb gekozen en nu iets doe waar ik plezier uit haal.” 

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd) en als kopopleiding. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Natuurkunde of bezoek één van onze open dagen.