Tiemen de Jonge

Afbeelding
Tiemen-de-Jonge
“Ik neem studenten mee op ontdekkingsreis”
Tiemen de Jonge
docent Leraar Frans

Als klein jongetje ontdekte Tiemen de Jonge (37) de schoonheid van Franse taal tijdens zonnige zomervakanties. Nog altijd koestert hij de familieherinneringen die de taal bij hem bovenbrengt. Als lerarenopleider neemt hij z'n studenten mee op reis naar Franstalige landen en culturen die hem betoveren. "Dit is mijn droombaan." 

Plek in je hart 

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in andere talen en culturen. Daarbij had Frankrijk een bijzondere plek in mijn hart vanwege de warme jeugdherinneringen die ik aan dit land heb. De culturele diversiteit, de prachtige landschappen en de bijzondere architectuur waren voor mij aanleiding om de opleiding Leraar Frans te gaan volgen." 

Voor de klas 

"Al tijdens mijn studie ontdekte ik Québec en met mijn diploma op zak ben ik gelijk afgereisd naar Frankrijk. Daar heb ik voor de klas gestaan als docent Engels. En in Staatsburg werd ik docent Nederlands. Juist door een nieuwe taal dagelijks te spreken, leer je hem het beste. Ik adviseer mijn studenten daarom altijd om zo veel mogelijk naar Frankrijk of een ander Franstalig land te gaan tijdens vakanties of op stage." 

Ultieme droombaan 

"Ik heb er heel even serieus over nagedacht om me definitief in Frankrijk te settelen. Juist op dat moment kwam ik de vacature voor lerarenopleider tegen bij NHL Stenden. Een droombaan waarin al mijn passies samenkomen. Mijn liefde voor de taal, mijn interesse voor de doelgroep en mijn passie voor het docentschap." 

Vernieuwen en verbeteren 

"Ik geniet enorm van mijn werk, waarin ik studenten zie uitgroeien tot gedreven professionals. Naast Franse vakken als Civilisation en Littérature geef ik ook lessen vakdidactiek en communicatie. Ik ben studiebegeleider en houd me bezig met het ontwerpen van de opleiding. Nieuwe inzichten die ik tegenkom, probeer ik uit met mijn studenten in de praktijk. Zo verbeteren we samen ons mooie vak." 

Op ontdekkingsreis 

"Door een nieuwe taal te leren, leer je ook de cultuur en de gebruiken die erbij horen en ga je het land en z’n inwoners steeds beter begrijpen. Dat is een bijzonder proces waar je als student in wordt ondergedompeld op de opleiding. Die ontdekkingsreis gun ik al mijn studenten." 

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Frans.