Vera Hermes

Afbeelding
Vera Hermes
“Als studenten denken ‘hier heb ik echt iets aan gehad’, dan heb ik mijn doel behaald.”
Vera Hermes
Docent Communicatie en Online Contentcreator

Toen Vera Hermes nog een klein meisje was, wist ze het al: ooit wordt ze juf. Jaren later heeft ze haar droom waargemaakt. Nu is ze docent bij de associate degree Online Contentcreator (Ad OCC) en de bachelor Communicatie.  

Voor de klas 

“Toen ik klein was vond ik het al leuk om voor een groep te spreken. Ik weet nog dat ik een keer een spreekbeurt gaf en een 9,5 kreeg in plaats van een 10 omdat ik te lang door bleef praten. Het leek me daarom fantastisch om voor de klas te staan. Maar ik vond zovéél leuk op die leeftijd. Toen ik tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie trainingen ontwierp en gaf, ontdekte ik hoe leuk ik dat vond. Zo kwam ik weer terug bij het idee van docent.” 

Volwassen baan 

“Inmiddels ben ik docent bij de Ad OCC en bij de bachelor Communicatie. Ik geef vakken gericht op gedragsverandering en communicatie en ben ook stage- en afstudeerbegeleider. Ik kan zo terughalen hoe de eerste keer voor de klas was. Dit is mijn eerste ‘volwassen’ baan na mijn opleiding, dus ik vond het super spannend. Ik voelde de druk om de studieboeken uit mijn hoofd te kennen en iedere les zo sprankelend en leuk mogelijk te maken. Ik heb even getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik gewoon aan mijn klas verteld dat ik nog weinig ervaring had als docent. Ze vonden het hartstikke fijn dat ik zo eerlijk was. Toen was het ijs gebroken.” 

Theorie en creativiteit 

“Ik merk dat studenten al zoveel goede ideeën hebben. Maar wanneer zet je zo’n goed idee in? En hoe dan? Bij de Ad OCC komen die creatieve ideeën en theorie samen. Studenten leren bijvoorbeeld wat overtuigend werkt, hoe je grote groepen mensen in beweging zet en duiken zelf de foto- en filmstudio in om creatieve opdrachten te maken. Die zijn vaak out-of-the-box, iets wat je niet zo 1,2,3 bedenkt. Dat ze leren om vanuit de theorie vernieuwende ideeën te bedenken, is echt meerwaarde als ze daarna aan het werk gaan.” 

Groots maar toch klein 

“Laatst had ik een mooi een-op-een gesprek met een student. En soms delen de studenten in de klas ook verhalen over zichzelf. Zo’n open sfeer vind ik heel belangrijk. Helemaal als je net met je studie begint en alles nieuw voor je is. Want ik weet nog goed hoe ik het zelf vond toen ik voor het eerst door die grote hal heenliep: best intimiderend! Ik was zelf kleine gebouwen en klassen gewend. Gelukkig hing er direct een fijne sfeer op mijn afdeling en in de klas. Docenten kennen alle studenten bij naam en het is heel normaal om even een praatje te maken. Zo ‘groot’ voelde het uiteindelijk dus helemaal niet meer.” 

Leuker dan Coldplay 

Toen ik net begon met lesgeven had ik de lat hoog gelegd. ‘Studenten moeten liever naar een les van mij willen dan naar een Coldplay concert!’ riep ik wel eens grappend. Natuurlijk is dat niet helemaal haalbaar. Maar samen met collega’s denk ik wel na over hoe we theorie om kunnen zetten in praktische en levendige lessen. Of iedere les nu een feestje compleet met slingers en confetti is? Dat denk ik niet. Maar als studenten dan denken ‘oh, hier heb ik echt iets aan gehad’, dan heb ik mijn doel behaald.” 

 

De tweejarige associate degree Online Contentcreator is voor iedereen. Of je nu van het mbo komt en al iets in marketing en communicatie hebt gedaan, net klaar bent met je middelbare school of juist al een tijdje geen opleiding meer hebt gevolgd. Ben je geïnteresseerd in content creatie en wil je theorie graag koppelen aan je creatieve ideeen? Neem een kijkje op de opleidingspagina!