Vera van der Zee

Afbeelding
sfeerfoto rengerslaan 8 trap
“Als student ligt de wereld nog voor je open”
Vera van der Zee
docent Integrale Veiligheidskunde

Vera van der Zee is docent Integrale Veiligheidskunde aan de Thorbecke Academie. Ze helpt studenten graag om daar te komen waar ze willen zijn.

“Binnen de Thorbecke Academie combineren we kennisvakken met praktijkgericht onderwijs. Al vanaf het eerste jaar voer je opdrachten uit in het echte werkveld. Zo leer je niet zomaar iets, maar kun je het ook echt gebruiken. Bij de opleiding Integrale Veiligheidskunde vinden zelfs bijna alle projecten plaats bij bedrijven, gemeenten et cetera. In groepjes zoek je dan een bedrijf uit om je project bij uit te voeren. Je kunt daardoor al rekening houden met jouw interesse: je gaat bijvoorbeeld naar de voedingsmiddelenindustrie, metaalindustrie, offshore of in een ziekenhuis. Zo’n project hangt altijd samen met de vakken die je op dat moment volgt, zodat je de kennis meteen kunt toepassen.”

Leren samenwerken

Vera hoort bij een team enthousiaste docenten, met verschillende achtergronden in het werkveld. Zelf werkte ze jarenlang bij defensie, en naast het docentschap is ze ook actief in de politiek. “Ervaringen die je daarin opdoet, neem je mee in het onderwijs. Een belangrijk thema, dat overal terugkomt, is samenwerking. Je kunt nog zo’n goed idee hebben in je eentje, maar om iets voor elkaar te krijgen, heb je ook andere mensen nodig. Daarom wil ik studenten een stukje samenwerking meegeven tijdens hun opleiding. Je werkt veel in groepjes, zodat je leert waar je eigen rol ligt en wat je juist samen kunt doen.”

De wereld ligt voor je open

“Een nieuwe opleiding volgen is best spannend, vooral de eerste dagen. We nemen daarom in het begin de tijd om elkaar te leren kennen. Gelukkig kunnen studenten die hier komen het meestal goed met elkaar vinden. Ze hebben dezelfde interesses en eenzelfde manier van werken. De sfeer is daardoor al snel leuk.” Het mooie aan het begeleiden van studenten vindt Vera dat de wereld nog voor ze openligt. “Je begint aan een studie, maar met een breed werkveld: je kunt nog alle kanten op. We zien onze afgestudeerden overal terechtkomen: bij gemeente, ministerie, maar ook ziekenhuizen en industrie, om maar wat voorbeelden te noemen. Als docent wil ik dat proces begeleiden. Wat vind je leuk, welke kant wil je op? Ook bieden we de gelegenheid om naar het buitenland te gaan voor je opleiding, zoals een stage op de Antillen of het studieprogramma Disaster Management in Zuid-Afrika. Samen richten we de studie zo in dat je daar komt waar jij wilt zijn.”

Wil je meer weten over de opleiding Integrale Veiligheidskunde? Bekijk de opleidingspagina of bezoek de website van de Thorbecke Academie.