Wouter Kaandorp

Afbeelding
Wouter Kaandorp, student Accountancy
“Eindelijk heb ik het gevoel de juiste richting te hebben gekozen.”
Wouter Kaandorp
Student Accountancy

Student Wouter volgt de opleiding Accountancy én is vastberaden om iets te maken van zijn carrière. “Ik heb nog altijd het gevoel mijzelf te moeten bewijzen, maar deze opleiding doe ik echt voor mijzelf.” Al op jonge leeftijd ging rekenen en wiskunde hem gemakkelijk af. “Ik deed altijd mee aan de race voor de 10”. Dat hij zijn passie vond in juist déze cijfers, bleek achteraf gezien een hele logische keuze.

Groene sector

Het pad naar deze opleiding was zeker geen rechte lijn. “Op het vmbo zat ik op een groene school. In die tijd verhuisde ik van Heiloo naar een klein dorpje; Westerland. Een dorp met veel open gebied. Regelmatig zag ik grote tractoren en machines, dat vond ik zó machtig. Op dat moment was de overstap naar de Mbo-opleiding Loonwerker een logische keuze. In het gebied waar ik woonde waren veel loonbedrijven, zij helpen boeren met het regelen van o.a. voer, akkerbouw en veeteelt. De start van de studie ging goed, maar na het eerste jaar ging het slechter. Op stage liep het niet lekker, en besloot daarom, kort voor de zomer, te stoppen met de opleiding. Toen begon de zoektocht opnieuw. “

Beroepskeuzetest

“Omdat ik graag direct vanaf september een nieuwe opleiding wilde starten, besloot ik een beroepskeuzetest af te nemen. De opleiding tot procesoperator kwam hieruit naar voren. Ik ging hier blind op af, omdat ik het anders ook niet wist. Deze opleiding was alleen te volgen op het Frieslandcollege (nu Firda). Ook dit bleek na een aantal maanden niet voor mij te zijn weggelegd, en gooide de handdoek in de ring. Dit keer had ik, voor een nieuw schooljaar begon, wat langer de tijd om na te denken wat ik wilde. Ik was vastberaden om niet weer de verkeerde keuze te maken. “

Rekenen en wiskunde was mijn houvast

“Uiteindelijk bleken de vakken rekenen en wiskunde mijn houvast. Deze vakken lagen mij enorm goed. Ik ging altijd voor de race naar een tien. Toen ik dit als vertrekpunt nam, begon mijn studiekeuze meer richting te krijgen. Zo heb ik het advies gekregen om bedrijfsadministratie te gaan doen. Eerst liep ik twee weken mee, en dit beviel mij heel goed. Het zakelijke en professionele stuk greep mij snel vast. Eindelijk had ik het gevoel dat ik de juiste richting had gekozen, en liet ik niet meer los.”

Accountantskantoor

“In het derde jaar van mijn Mbo-opleiding Bedrijfsadministratie, liep ik stage bij mijn (achter)neef. Hij is vennoot van een accountantskantoor. Dit was mijn eerste aanraking met het beroep en ik vond dit direct super interessant. De vervolgstap naar de bacheloropleiding Accountancy was zo klaar als een klontje. Wat ik zo leuk vind aan dit vak? Het zakelijke aspect spreekt mij enorm aan, omdat ik graag veel verantwoording draag en alles tot in de puntjes wil regelen. Ik vind het daarnaast heel interessant hoe een bedrijf functioneert, van binnen én van buiten. Je komt met dit vak in aanraking met verschillende bedrijven. Ik ben direct nieuwsgierig naar wat zo’n bedrijf omzet, en hoe groot een bedrijf daadwerkelijk is, in cijfers uitgedrukt. Je leert tijdens de opleiding hoe je fysieke- en cijfermatige processen van een organisatie bekijkt en hoe je mogelijke knelpunten ontdekt.”

“Ik vind het interessant hoe een bedrijf functioneert, van binnen én van buiten.”

Werkplek bij Omnyacc 

“Op dit moment doe ik al veel ervaring op bij mijn werkplek op de controle afdeling van Omnyacc. Dit onderdeel van het vak vind ik ook het leukste, de diepgang in de cijfers zoeken. Ik kom hierdoor in aanraking met veel (middel)grote bedrijven en dit is enorm inspirerend. Ik zie voor mijzelf zeker een toekomst weggelegd bij dit bedrijf. De sfeer en hoe vrij het bedrijf is, spreken mij enorm aan. Als ik het ergens naar mijn zin heb zoek ik niet per se naar iets beters. Daarbij wordt doorleren hier ook enorm gestimuleerd. Als ik de opleiding heb afgerond kan ik assistent accountant worden, maar dat vind ik niet genoeg. Ik wil graag een titel halen en ga dus waarschijnlijk doorleren. Mijn zus zei onlangs nog tegen mij: “Grappig dat juist jij nu in dit vak zit. Vroeger zei jij altijd al dat je veel geld wilde verdienen.” Blijkbaar zat het er al van jongs af aan al in, maar had ik zelf even wat tijd nodig om mijn passie te ontdekken..