Dion Nijhof

Door bewust te kijken naar zijn dagelijkse interesses, zoals voetbal en zijn bijbaan in een grote supermarkt, kwam Dion Nijhof (20) erachter welke studierichting bij hem past.

Persoonlijke interesses

“In het laatste jaar van de havo ben ik meteen begonnen met oriënteren. Want hoewel ik al vrij snel wist dat ik de richting van economie op wilde, had ik nog geen idee welke opleiding ik wilde gaan doen. Hoe ik erachter kwam dat economie bij me paste? Tijdens mijn bijbaantje in een grote supermarkt merkte ik dat ik het heel leuk vond om met cijfers, verkopen en mensen bezig te zijn. En tijdens het voetballen kwam mijn winnaarsmentaliteit al snel naar boven.”

Online zoektocht

“Toen ik wist welke richting ik op wilde, ben ik mij online verder gaan oriënteren. En dan kom je er dus achter dat er nog heel veel opties over blijven. Van Bedrijfskunde tot Leraar Economie. Van alle opleidingen die me aanspraken heb ik brochures opgevraagd en toen ben ik gaan strepen. Welke onderdelen spreken me aan en welke minder? Uiteindelijk bleven er drie opleidingen over. Ik bezocht daarna Open Dagen en meeloopdagen. Tijdens de Open Dag op NHL Stenden sprong Commerciële Economie er voor mij echt uit. De commerciële vakken zoals marketing, sales en inkoop spraken me meteen aan. En er waren nog twee belangrijke punten die mijn keuze hebben bepaald; de sfeer en de internationale mogelijkheden.”

Sfeer en internationale mogelijkheden

“Toen ik rondliep op NHL Stenden voelde het gewoon goed. Ik denk dat je een heleboel dingen met je verstand kunt afstrepen en onderzoeken maar dat je bij twijfel op een gegeven moment naar je gevoel moet luisteren. Het internationale karakter van de school sprak me ook erg aan. Ik wist namelijk zeker dat ik graag een periode naar het buitenland wilde gaan. Vorig jaar heb ik een aantal vakken in Finland gedaan aan de Haaga Helia Universiteit. Ik vond het geweldig om een andere manier van onderwijs te ervaren en met buitenlandse studenten samen te werken. Maar vooral om mezelf te leren kennen en de wereld te ontdekken. Want naast studeren heb ik mogen rijden op een huskyslee, ijsvissen en het noorderlicht gezien. Dat is toch fantastisch.”

Van havo naar HBO

“De overgang van havo naar HBO vond ik best spannend. Kan ik het aan? Wie worden mijn studiegenoten? Ga ik de opleiding leuk vinden? Er komt gewoon veel op je af. En je begint aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Maar achteraf gezien heb ik mezelf veel te druk gemaakt. Uiteindelijk is het minder pittig dan gedacht. Je wordt misschien niet meer letterlijk aan de hand meegenomen en je moet meer zelf doen. Maar er is altijd wel een student of docent om je te helpen. Als je goed bijblijft en plant kom het allemaal goed. Ik vind het ook erg fijn dat docenten je bij naam kennen. Door de gemoedelijke sfeer voelde ik me gelijk op mijn gemak.”