Master Leraar Nederlands

M Leraar Nederlands, Master, deeltijd

Wil jij als tweedegraads docent Nederlands je eerstegraads lesbevoegdheid halen? Ben je op zoek naar verdieping in je vak en wil jij effectief onderwijs leren ontwerpen voor het eerstegraadsgebied? Dan is de deeltijdmaster Leraar Nederlands bij NHL Stenden de opleiding die je zoekt. 

 • Verhoog je taalvaardigheid tot academisch niveau
 • Ontwikkel en evalueer onderwijs in een docententeam
 • Toets je nieuwe kennis meteen in de praktijk

Wat staat je te wachten?

Hoe interesseer je jouw leerlingen in literatuur voor volwassenen? Op welke manier kun je de leerstof zo effectief mogelijk overbrengen en welke onderwijsvormen werken het beste? Tijdens deze master word jij opgeleid tot didactisch expert die zelfstandig onderwijs kan ontwerpen. Maar je houdt je natuurlijk ook bezig met de inhoud van je vak: thema’s als Nederlandse literatuur, taalgeschiedenis en taalontwikkeling worden verder uitgediept. Als eerstegraadsdocent wordt er daarnaast van je verwacht dat je onderzoek kunt doen, dus ook hier is aandacht voor tijdens de master.  

Studiekenmerken

Diploma

 • Master of Education

Start studie

 • Februari
 • September
 • November

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Studie dagen

De lesdag is woensdag. De lessen zijn van 13.45 tot 20.30 uur.

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Hoe interesseer je jouw leerlingen in literatuur voor volwassenen? Op welke manier kun je de leerstof zo effectief mogelijk overbrengen en welke onderwijsvormen werken het beste? Tijdens deze master word jij opgeleid tot didactisch expert die zelfstandig onderwijs kan ontwerpen. Maar je houdt je natuurlijk ook bezig met de inhoud van je vak: thema’s als Nederlandse literatuur, taalgeschiedenis en taalontwikkeling worden verder uitgediept. Als eerstegraadsdocent wordt er daarnaast van je verwacht dat je onderzoek kunt doen, dus ook hier is aandacht voor tijdens de master.  

m_dt_leraar_nederlands_sfeer

Toelatingseisen Leraar Nederlands

Om aan de master Leraar Nederlands te kunnen beginnen heb je een diploma nodig van de bacheloropleiding Leraar Nederlands. Heb je een universitaire bachelor of master en meerdere jaren werkervaring in het onderwijs? Dan kun je deze opleiding mogelijk ook volgen. Informeer hiernaar bij de contactpersoon van de opleiding.

Leren op de werkplek

Leren op een werkplek is een essentieel onderdeel van de master Leraar Nederlands. Werk je al als docent in de bovenbouw havo/vwo of vavo? Dan kan jouw dagelijkse praktijk als uitgangspunt fungeren voor de verschillende onderdelen van de opleiding. Ben je tweedegraadsdocent en werk je in de onderbouw, dan is het bijna altijd mogelijk om op je eigen school opdrachten en onderzoek uit te voeren in de bovenbouw havo/vwo.

Werk je niet in het onderwijs? Zoek dan op korte termijn een baan als leraar, zodat je tijdens de opleiding de opdrachten in de beroepspraktijk kunt uitvoeren.

Tijdens het eerste studiejaar is het niet verplicht om in het eerstegraadsgebied te werken. Er wordt wel verwacht dat je tijdens de gehele studie minimaal 60 klokuren lesgeeft in het eerstegraadsgebied.

Jacco Reitsma

“Soms moet je het volledig anders doen om jezelf te kunnen zijn”

Studieopbouw

Het onderwijsprogramma bestaat uit 6 modules van elk 15 EC’s ( studiepunten) die vaak onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. Vier van deze modules zijn gericht op de vakinhoudelijke en vakdidactische bekwaamheid. Verder houd je je in 1 module bezig met professionalisering en is 1 module gericht op het ontwikkelen van onderzoekend vermogen als leraar.

Vakinhoudelijke modules

In deze modules verdiep je je kennis over de Nederlandse letterkunde en taalkunde en taalbeheersing van het Nederlands. Daarnaast ontwikkel je je taalvaardigheid tot academisch niveau.

Je maakt kennis met de Nederlandstalige literatuur van de Middeleeuwen tot nu en bestudeert de verschillende literatuurwetenschappelijke benaderingen in het onderzoek hiernaar. Je verdiept je in de geschiedenis van de Nederlandse taal en ontdekt hoe je taal en taalgebruik kunt analyseren. Je leert je eigen positie te bepalen in de discussies over de aard van taal, taalgebruik, taalontwikkeling en taalvaardigheidsontwikkeling.

Je leert hoe je de kennis die je hebt opgedaan bij de vakinhoudelijke modules kunt toepassen in je onderwijs in het eerstegraadsgebied. Hoe begeleid je leerlingen bij het lezen van literatuur voor volwassenen? Hoe bereid je hen voor op het centraal eindexamen en op het hoger onderwijs? Hoe geef je effectief schrijfonderwijs? Dit soort vragen onderzoek je samen met je medestudenten en ervaren eerstegraadsdocenten.

Tijdens deze module werk je in een breder perspectief aan je ontwikkeling als docent. Je volgt het vak ‘Pedagogiek in de bovenbouw’ en maakt verder een keuze uit vakken als ‘Toetsen en beoordelen’, ‘Vakverdieping’, ‘Differentiëren en online arrangeren’.

Je voert een didactisch ontwerponderzoek uit. Dit onderzoek is geen doel op zich, maar een middel om je beroepstaken op masterniveau uit te kunnen voeren. Je doet bruikbare kennis op die jouw eigen professionele handelen en dat van je collega’s kan beïnvloeden.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdmaster Leraar Nederlands zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • Volg de opleiding in je eigen tempo.
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 15 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je master degree!

Vrijheid in deeltijd

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 6 modules. Elke module omvat 15 EC’s (studiepunten) en kan onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. In totaal moet je 90 EC’s halen voor een diploma. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede begeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een coach. Samen stellen jullie een leerplan op.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Master Leraar Nederlands het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.