Leraar Nederlands

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands, Bachelor, voltijd

Gaat jouw hart sneller kloppen bij het horen van een mooie Nederlandse zin en wil je anderen ook enthousiast maken voor de Nederlandse literatuur? Vind je het leuk om jongeren te leren hoe ze een goede e-mail kunnen schrijven of een discussie kunnen voeren? Dan is de opleiding Leraar Nederlands echt iets voor jou.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2021.

 • Je bent docent, pedagoog en coach tegelijk.
 • Leer door te doen: al in jaar 1 sta je voor de klas.

Wat staat je te wachten?

Je eigen klassen met allemaal unieke leerlingen. Toetsen ontwikkelen, lessen voorbereiden en kennis overbrengen. Dat is het onderwijs. Een mooi vak, want je kunt er alles instoppen wat je hebt. Een moderne docent is een coach en mentor voor leerlingen. Naast vakinhoudelijke kennis moet je daarom ook over goede sociale vaardigheden beschikken. Als leerlingen problemen hebben, dan ben jij degene bij wie ze aankloppen.

Tijdens de opleiding Leraar Nederlands bereiden we je grondig voor op het vak. Je leert niet alleen alles over het vak Nederlands, maar werkt ook aan je pedagogische en onderwijskundige vaardigheden. Je leert organiseren, samenwerken en reflecteren, zodat je je ontwikkelt tot een professionele docent.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leraar Nederlands?

Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je kans op een baan is uitstekend: landelijk gezien vindt 97% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Leraar Nederlands binnen anderhalf jaar een baan op niveau.

vt_leraar_nederlands_sfeer

Welke vooropleiding heb je nodig voor Leraar Nederlands?

Voor de opleiding Leraar Nederlands heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

jelmer-prins

“Ik wil mijn enthousiasme op mijn leerlingen overbrengen”

Doorstuderen? Doe een master!

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor de deeltijd masteropleiding Leraar Nederlands die NHL Stenden in Groningen aanbiedt in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen. Je behaalt hiermee een eerstegraadsbevoegdheid.

studeren_lwd

Stage lopen vanaf jaar 1

Leraar worden leer je het beste in de praktijk. In het eerste jaar maak je daarom meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Dan komen ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Studieopbouw Leraar Nederlands

Zoals je straks ook zult merken wanneer je zelf voor de klas staat, heeft iedereen andere leerbehoeftes, interesses en manieren van leren. Naast een standaardprogramma biedt de opleiding daarom veel ruimte voor eigen keuzes. In de hoofdfase kun je je eigen leerroute bepalen en je minor kiezen. In de afstudeerfase heb je daarna keuze uit twee verschillende afstudeerrichtingen: beroepsgericht onderwijs of algemeen vormend onderwijs.

Een brede professionele basis

Er komt nogal wat kijken bij het leraarschap: je moet de nodige vakkennis hebben, zicht hebben op hoe leerlingen in elkaar zitten en hoe zij het beste jouw vak kunnen leren. Daarnaast zijn zowel in het beroep als in de opleiding vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang voor een docent. Dit noemen we een brede professionele basis. Je traint deze vaardigheden gedurende de opleiding.

Jaar 1

In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet. Je volgt vakken over uiteenlopende onderwerpen als literatuur, grammatica en taalbeheersing. Je gaat ook op excursie naar Vlaanderen, waarbij jij zelf samen met je medestudenten de activiteiten bepaalt.

Bij de lerarenopleiding Nederlands staat de praktijk centraal, dus jullie gaan ook werken aan diverse projecten. Je maakt bijvoorbeeld een glossy of website die in het teken van het schoolvak Nederlands staat. Met studenten van andere lerarenopleidingen ontwikkel je een gezamenlijke theatervoorstelling, afgestemd op een fictief publiek van tweedeklassers.

Je verdiept en verstevigt de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je volgt vakken Nederlands, maar je gaat ook bezig met vakdidactiek. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Je volgt cursussen en gaat hiermee in de praktijk aan de slag. Onder begeleiding van een coach ga je dit jaar zelf lessen geven.

In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kunt dit jaar ook kiezen voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Alvast de basis leggen voor een eerstegraads bevoegdheid? Of ga je juist werken aan je coachingsvaardigheden?

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.

Met één been in de praktijk

Meteen in het eerste jaar werk je aan projecten, individueel of samen met je medestudenten. Voorbeelden van projecten zijn:

Beeld van het beroep

Je gaat op bezoek bij een school. Je vormt een beeld van het Nederlandse onderwijs, onderzoekt hoe een dag van een leraar eruit ziet, hoe jouw vak gegeven wordt en wat jij zelf in huis hebt en wilt ontwikkelen om een goede leraar te worden. 

Het dramaproject

Gedurende een aantal weken werk je samen met andere studenten aan een theatervoorstelling in het Nederlands, Frysk, Engels, Frans of Duits. Je baseert de voorstelling op een jeugdboek en stemt de voorstelling af op een fictief publiek van tweedeklassers.

Schoolvak Nederlands

Je werkt samen met andere studenten aan een eindproduct als een glossy, blog of website dat in het teken van het schoolvak Nederlands staat.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.