Een onderwerp kiezen

Een onderwerp kiezen voor je profielwerkstuk is best lastig. Hoe vind je een interessant onderwerp dat ook binnen een van je examenvakken past? Begin eens bij jezelf. Schrijf op wat je leuk vindt, wat je bezighoudt of welke beroepen je leuk lijken. Probeer daarna een link te vinden met een van je vakken.

Video

Bekijk ook de video waarin NHL Stenden-student Job je tips en trucs geeft!

Snapchat

Misschien denk je dat een PWS alleen over heel serieuze onderwerpen mag gaan. Maar je kunt over elk onderwerp schrijven, zolang je maar een goede hoofdvraag formuleert. Zit jij bijvoorbeeld veel op Snapchat? Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe Snapchat als nieuwskanaal de mediawereld op zijn kop zet. Of duik in een privacyvraagstuk: gaan jongeren - die zijn opgegroeid met social media - anders om met het delen van online informatie dan volwassenen?

Dyslexie

Een onderwerp voor je PWS kan heel dicht bij jezelf liggen. Misschien heeft je broertje ADHD of ben je zelf dyslectisch. Vraag je bijvoorbeeld af waarom steeds meer mensen de diagnose ADHD lijken te krijgen. Of onderzoek hoe dyslexie eigenlijk werkt: wat gebeurt er precies in de hersenen? Ook kun je onderzoeken of digitale leermiddelen op school beter werken om kinderen met dyslexie te leren lezen dan traditionele leermethoden.

Beyoncé

Kies een onderwerp dat jij zelf interessant vindt. Anders worden het 80 hele lange uren… Dus vind jij Beyoncé het einde, schrijf dan vooral over haar! Op haar laatste album spreekt ze zich uit over politieke kwesties, zoals politiegeweld in de VS en de positie van vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld bekijken hoe dit het zelfbeeld van jonge meiden beïnvloedt. Of onderzoek welke veranderingen streamingdiensten - zoals Jay Z’s Tidal - teweeg hebben gebracht in de muziekindustrie.

Robotisering

Het is ook leuk om naar de toekomst te kijken. Hoe ziet die eruit? Je hoort bijvoorbeeld weleens over de gevaren van robotisering. Robots zorgen ervoor dat banen verdwijnen en kunstmatige intelligentie is eng. Maar is dat wel zo? Misschien leveren technologische ontwikkelingen juist meer (of andere) banen op. Of kun je robots inzetten in de ouderenzorg waardoor ouderen zich minder eenzaam voelen. En zijn zelfrijdende auto's eigenlijk wel beter voor het milieu?

Meer inspiratie

Ben je nog op zoek naar een onderwerp? Of is er een bepaalde studierichting waar je met je profielwerkstuk al kennis mee wilt maken? Neem een kijkje op website van NHL Stenden en bekijk onze opleidingen en lectoraten die zich bezighouden met boeiende onderwerpen en onderzoeken. Misschien kun je hier inspiratie opdoen!

Ga door naar Stap 2