Afbeelding
fot-molen-landingspage.jpg

Molen De Eendragt

Met z'n stoere metalen wieken en de prachtige authentieke stenen onderbouw is molen De Eendragt op het Kennisplein een opvallende verschijning. Al meer dan twee eeuwen is de molen een stille getuige uit de tijd dat hier aan de Dokkumer Ee olie werd gewonnen uit zaden. Met de feestelijke heropening in 2018 werd hier het zaadje geplant voor ontmoeting tussen studenten, docenten, onderzoekers en bezoekers uit de hele wereld. De Eendragt doet z'n naam weer eer aan.
 

Molen De Eendragt werd in 1786 gebouwd als pelmolen voor gerst en haver. Al snel veranderde zijn functie in oliemolen, waarbij de molenaar uit raapzaad, koolzaad, aardnoten en lijnzaad olie won. Toen in 1889 een molen in Anjum afbrandde, was molen De Eendragt al een tijdje buiten gebruik. Ver voor de term circulaire economie zijn intrede deed, werd deze filosofie hier in Leeuwarden al in de praktijk gebracht. Het bovenstuk van de molen inclusief de wieken verplaatste men naar Anjum.

In 2005 kocht Stenden hogeschool de gehalveerde molen en werden er plannen gesmeed voor een facelift van het monumentale bouwwerk, dat door de eeuwen heen al heel wat had meegemaakt. Een hevige brand in 2014 leek letterlijk en figuurlijk roet in het eten te gooien, maar na de renovatie onder de bezielende leiding van architect Erik van Wel gaat het de molen ruim 234 jaar na dato weer voor de wind.

In de molen zijn verschillende organisaties gevestigd waaronder EXPECT en VONKT. Op de begane grond vind je christelijke, boeddhistisch-hindoeïstische en islamitische gebedsruimtes. Boven in de molen is een bibliotheek. De begane grond beschikt over een grote collegezaal en op de eerste etage herbergt de molen een ontmoetingsruimte voor groepen tot zo’n 24 personen.