Welke master kies jij? Hbo of wo?

Overweeg jij te starten met een master, omdat je een waardevolle aanvulling op je bachelor wilt of je je verder wilt verdiepen in jouw vakgebied? Dan kun je dat zowel bij een hogeschool als universiteit doen. Maar wat zijn nu de verschillen en overeenkomsten tussen een hbo-master (professionele master) en een wo-master (wetenschappelijke master)? Wij zetten ze voor je op een rij:

Overeenkomsten

 • Titel: je verdient bij beide een internationaal erkende mastertitel
  Na het afronden van een master ontvang je een mastertitel passend bij je vakgebied, zoals MA, MSc, MEd of MBA. Daarbij maakt het niet uit of je je masteropleiding binnen het hbo of binnen het wo hebt gevolgd. Het succesvol afronden van de wo-master Biologie levert je bijvoorbeeld de titel Master of Science op, net als het afronden van de hbo-master Serious Gaming. Met een mastertitel vergroot je jouw kansen in binnen- en buitenland.
 • Niveau: de lat ligt even hoog
  Het opleidingsniveau van beide vormen ligt even hoog. Het is zowel bij de hbo-master als de wo-master hard werken en het aantal EC’s is hetzelfde. Als je meer praktijkgericht bent dan is het aan te raden om hbo-master te doen en als je meer theoretisch ingesteld bent, is de wo-master waarschijnlijk meer iets voor jou.
 • Financieel: je kunt met beide een beroep doen op financiële tegemoetkoming
  Als student mag je, of je nu binnen het hbo of het wo studeert, altijd één bekostigde bachelor en één bekostigde master volgen. Daarbij maakt het niet uit of de master direct aansluit op de bachelor of dat deze pas na een aantal jaren werkervaring wordt gevolgd. Je kunt bijvoorbeeld na een hbo-bachelor een wo-master volgen maar ook hbo-master na een wo-bachelor is niet ongewoon.

Verschillen

 • Het type onderzoek: kies jij voor theorie of praktijk?
  Het soort onderzoek dat je uitvoert verschilt. Binnen de wo-master ligt de nadruk vaak op onderzoek in de wetenschappelijke context. Bij de hbo-master voer je altijd praktijkgericht onderzoek uit.
 • Deeltijd- en voltijd: werk en studie combineren of één focus op je studie
  Je kunt zowel bij een universiteit als hogeschool een master in deeltijd- of voltijd volgen. Universiteiten hebben een breed aanbod voltijdopleidingen waar hogescholen een ruimer aanbod deeltijdmasters bieden.
 • Toelatingseisen: schakeljaar of zo doorstromen?
  Kies je voor een hbo-master dan kun je er gelijk aan beginnen als deze aansluit op je bachelor. Wil je de wo-master volgen dan is de kans groot dat je één of meer schakeljaren nodig hebt. Bij deeltijd hbo-master heb je relevante werkervaring in het vakgebied van je studie.

Meer weten over masteropleidingen?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast en wil je graag meer weten over (master)opleidingen? Neem dan een gerust een kijkje op onze website of neem voor verdere vragen contact op met studentinfo@nhlstenden.com.

Infoavond Werken & Studeren

Ben je op zoek naar een masteropleiding en wil je deze in deeltijd volgen? Kom dan naar de online Infoavond Werken & Studeren op dinsdag 2 maart 2021. Ontdek alle mogelijkheden voor het behalen van je master degree!