Kunst en Cultuurmanagement

Ga jij graag naar het theater, een (pop)concert of een museum? En wil je ontdekken en ervaren hoe de kunst- en cultuursector werkt? In deze minor stap je in de bewogen wereld van de kunst. En analyseer je de manier waarop kunst aan het publiek wordt getoond. Door te kijken, luisteren en filosoferen over moderne en historische kunst komt de wereld van kunst en cultuur een stapje dichterbij.

 • Kom in contact met mensen uit de branche.
 • Bezoek diverse voorstellingen.
 • Ga naar München voor een museumbezoek.

Kenmerken

Startmoment

 • Februari

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 15 EC's

Type minor

 • Voor alle hbo-opleidingen

Interessegebied

 • Toerisme en vrije tijd

Inhoud van de minor

Door op pad te gaan en in gesprek te komen met diverse mensen in het werkveld, onderzoek je de wereld van de kunst. Het bezoeken van diverse theater- en muziekvoorstellingen en daarnaast museum  bezoeken in München zijn daarbij een must. De minor is een voorbereiding op een stage of werk in de Kunst- en Cultuursector, zowel profit als non-profit. Potentiële werkgevers: musea, theaters, schouwburgen, poppodia, productiebedrijven, organisaties op het gebied van cultuureducatie en marketing/promotie van cultuurparticipatie. Geïnteresseerd  in de minor Kunst- en Cultuurmanagement? Bekijk dan alvast de KCM libguide-internetpagina 

Opzet van de minor

De minor KCM is een beschouwende minor, waarin je kennis maakt met het managementproces in kunstbedrijven, zoals theaters, pop/concertzalen en musea. Vanuit 3 invalshoeken wordt het kunst-bedrijf belicht: 

 1. Bedrijfsmatig: bedrijfsvoering, programmering, financiën, subsidies, marketing. 
 2. Beleidsmatig: subsidie eisen, cultuurspreiding, cultuurvisie, cultuurparticipatie, educatie. 
 3. Kunstuiting: actuele aanbod van theater/muziek en de beeldende kunst bestuderen vanuit kunstbeleving, kunstfilosofie en kunstbeschouwing a.d.h.v. kunst-, theater- en muziekgeschiedenis. 

Toetsing

Toetsing vindt plaats door het maken van individuele opdrachten, zoals diverse onderzoeksrapporten, presentaties en participatie w.o. bedrijfsbezoeken, excursies. 

Doelgroep

De minor Kunst- en Cultuurmanagement is iets voor jou als je specifieke interesse hebt voor de theatrale -, muzikale – en beeldende kunst. Een onderzoekende, nieuwsgierige en initiatief nemende houding is een voorwaarde, waarbij je plezier beleeft  aan schriftelijke en mondelinge verslaglegging. 

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.