3M-project genomineerd voor de RAAK-award

Elk jaar reikt het Regieorgaan SIA een prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek: de RAAK-award. Één van de genomineerden is het 3M-project; Meer kansen Met Meertaligheid. Binnen het 3M-project onder leiding van lector Joana Duarte werkten 30 leerkrachten van 14 basisscholen aan het ontwikkelen van een innovatieve aanpak voor meertalig onderwijs. Deze aanpak biedt zowel een kader voor de waardering en het gebruik van verschillende migrantentalen, als voor een samenhangend gebruik van het Nederlands, het Fries en het Engels. Op het SIA-congres op 25 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Het 3M-project is toepasbaar in elke context waar de ambitie bestaat om de talen en culturen van leerlingen een plek te geven in het onderwijs. Dit is in Fryslân belangrijk voor het Fries, maar ook voor kinderen die thuis Arabisch, Spaans of Bildts spreken. Joana: “De activiteiten die onze leerkrachten hebben ontwikkeld kunnen ook met of in alle andere talen worden uitgevoerd. En nog belangrijker, wij zijn overtuigd dat de principes van het 3M-project – los van enkele activiteiten – toepasbaar zijn voor elke school die het taalonderwijs wil verbeteren.”

Van idee tot nominatie

Het idee voor 3M is met handen en voeten uitgelegd, omdat de Portugese Joana Duarte zelf nog niet goed genoeg de Nederlandse en Friese taal beheerste, voor haar is de nominatie daarom extra speciaal. “Toen ik in 2016 het idee voor het 3M-project ontwikkelde, kon ik zelf nog niet genoeg Nederlands of Fries om echt goed aan de directeur van de Academie Primair Onderwijs van NHL Stenden te kunnen uitleggen waar het project precies over zou gaan. Het ging meer met handen en voeten dan met de juiste woorden. De Academie Primair Onderwijs had echter wel vertrouwen in het idee en heeft ons dan ook vanaf het begin gefaciliteerd. Mij persoonlijk heeft dit project het volgende inzicht gebracht: als je echt een innovatief idee hebt voor het onderwijs en serieus aan inclusie in het onderwijs wilt werken, is dat mogelijk als er iemand is die in jouw idee gelooft. En zoals bij de kinderen op onze scholen het geval is, leerde ik zowel Nederlands, als Fries tijdens het werken aan dit project!”, aldus Joana.

Meerwaarde RAAK-Award

Wat als het onderzoeksproject 3M de 1e prijs; de RAAK-award en € 10.000, wint? Joana: Ten eerste gaat iedereen natuurlijk heel veel blije gezichten zien en heel veel trotse collega’s en leerkrachten horen. Maar natuurlijk willen we in het geval dat we de prijs winnen ook iets voor onze scholen organiseren – iets dat ook voor de kinderen en hun gezinnen van belang is. Wellicht meertalige boeken, met alle door de kinderen gesproken thuistalen, door een echte illustrator vormgegeven. Met de leerkrachten zullen we in gesprek gaan over wat we kunnen maken dat aansluit bij de behoeftes van de scholen en dat tegelijkertijd een mooie en duurzame herinnering kan zijn aan onze samenwerking.”

Publiekprijs

Naast de eerste prijs, tweede en derde prijs, wordt er ook een publieksprijs t.w.v. 2500,- uitgereikt. Stemmen op 3M, kan via deze link