Adventsconcert - Gloria in excelsis deo!

Oftewel ‘Ere zij God in den hoge’. Het benefiet adventsconcert van het NHL Stendenkoor is precies dat, een lofzang in de aanloop naar het kerstfeest. Het concert op zaterdag 10 december in de Grote Kerk Leeuwarden staat onder leiding van dirigent Hans de Wilde. Liefhebbers van Franse liederen en componisten kunnen hun hart ophalen, want het hele programma staat onder Franse invloeden. 

Het hoogtepunt van dit adventsconcert is het wonderlijke ‘Gloria’ van Poulenc. Deze complexe compositie vergt heel wat van de koorleden van het NHL Stendenkoor, het is een flinke uitdaging maar Hans de Wilde heeft er alle vertrouwen in. Hij karakteriseert het stuk als ‘humoristisch, met een heel eigen klankkleur’. Poulenc zelf heeft over één van de delen gezegd geïnspireerd te zijn door de aanblik van voetballende benedictijnse monniken.  

Naast het ‘Gloria’ zal er ook andere traditionele kerstmuziek klinken. Het NHL Stendenkoor neemt het publiek mee langs een prachtige selectie van hartverwarmende kerst- en adventsliederen. Zo zal te horen zijn ‘Il est ne le Divin Enfant’, L’adieu dez berges’ en ‘Cantique de Jean Racine’. 

De Nederlandse operazangeres Deirdre Angenent zal deze avond als soliste optreden. Deirdre heeft vele internationale prijzen gewonnen en is inmiddels een bekende naam in de operawereld. Ze is voornamelijk in het buitenland te beluisteren, maar speciaal voor dit concert komt ze naar Leeuwarden. Pianist Johan Bijhold en harmonium speler Dirk Luijmes zullen de muzikale begeleiding op zich nemen.  

Na afloop van dit gratis toegankelijke benefietconcert is er een collecte voor de Voedselbank Leeuwarden. Steeds meer mensen in onze eigen omgeving hebben in deze tijd moeite om rond te komen. De voedselbank voorziet in de belangrijkste eerste levensbehoefte. Deze collecte wordt dan ook van harte aanbevolen. Het concert vindt plaats op zaterdag 10 december 2022 om 20.00 uur in de Grote- of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.