Black Friday goes green: 3 tips om duurzamer te ondernemen

Black Friday, inmiddels kunnen we er niet meer omheen. De kortingen vliegen je om de oren en er wordt massaal geconsumeerd. Voel je als ondernemer de druk om aan deze gekte mee te doen, maar vraag je je tegelijkertijd ook af of het financieel wel iets oplevert? Of het past bij jouw merkimago? En misschien nog wel belangrijker: hoe duurzaam zo’n grote actiedag is? Steeds meer ondernemers geven een tegengeluid op Black Friday en kiezen voor Green Friday. Neem bijvoorbeeld Dille & Kamille. Zij maken dit jaar een statement door  de deuren van alle winkels én de webwinkel te sluiten. 

Benieuwd hoe je je als ondernemer kunt onderscheiden van de rest en ook kunt bijdragen aan Green Friday? Docent Ondernemerschap en Retail Management Ronald Noppers geeft je drie inspirerende tips om te starten met duurzaam ondernemen. Ook is hij coördinator van het project Lab Circularity, een proeftuin voor duurzaam ondernemen in Leeuwarden, waar studenten samen met ondernemers werken aan duurzaam ondernemerschap. 

3 manieren om impactvol te ondernemen

1. Begin klein

Je hoeft op Green Friday echt niet zo’n radicale stap als Dille & Kamille te maken. Ronald: “Begin klein, maar wees ambitieus in je doel. Het doel dat je voor ogen houdt heeft te maken met de transitie van lineair ondernemen (spullen kopen, gebruiken en weggooien) naar duurzaam ondernemen; zo min mogelijk afval produceren. Maak keuzes en bedenk hoe je dit gaat doen.” Als je minder plastic wilt gebruiken, maak je bijvoorbeeld de overstap naar metalen of papieren rietjes. Of begin met het scheiden van afval. Een mooi voorbeeld hiervan is de Schillenboer die sinds dit jaar in Leeuwarden rijdt. Ronald: “De Schillenboer is een startup die zogenoemde monostromen ophaalt, zoals sinaasappelschillen, glas en koffiedik. De Schillenboer haalt koffiedik bij de horecazaak op en levert het af bij een partij die er oesterzwammen op kweekt. Deze oesterzwammen worden vervolgens weer ingekocht door het bedrijf die de koffiedik heeft geleverd.” Dit brengt ons gelijk bij de volgende tip.

2. Bundel je krachten met anderen

Duurzaam ondernemen doe je niet alleen. Het is belangrijk om samen te werken met leveranciers en producenten, maar ook je krachten te bundelen met je collega-ondernemers in de straat, je dorp of stad. Een initiatief dat vanuit het Circulair Kwartier is ontstaan, is de White Label Truck. Ronald: “Als ondernemer heb je de keus met welke afvalverwerker je gaat samenwerken. In één straat met winkeliers kunnen er dus wel vijf verschillende trucks het afval ophalen. Niet bepaald duurzaam en het veroorzaakt overlast in de stad. De White Label Truck is de oplossing: afvalverzameling van meerdere ondernemers in Leeuwarden wordt gedaan door één truck, waarbij verschillende afvalverwerkers betrokken zijn.” 

3. Maak kleine stapjes

Neem de tijd om de stap naar duurzamer ondernemen te maken. Ronald: “Ga je met volle vaart duurzaam ondernemen, dan raak je wellicht consumenten kwijt. Heb je grote ambities en zet je grote stappen, maar de consument gaat nog niet mee, dan schiet je jezelf in de voeten. De consument moet je kunnen volgen. Vandaar dat samenwerken binnen de productieketen én collega- ondernemers ook zo belangrijk is.”

Met deze tips kun je je bedrijf toekomstbestendig maken en zorgen voor een positieve impact op mens en milieu. Green Friday is het ideale moment om hiermee te starten!

Afbeelding
Black Friday goes green: 3 tips om duurzamer te ondernemen

Heb jij een vraagstuk? 

Wil je meer weten over duurzaam of circulair ondernemen of ben je al bezig met duurzaamheid en heb je een vraagstuk voor onze Ondernemerschap en Retail Management-studenten? Neem contact op met Ronald Noppers via ronald.noppers@nhlstenden.com.