Geniet van de Carmina Burana door het NHL Stendenkoor en Crescendo

Er staat het NHL Stendenkoor een hele nieuwe uitdaging te wachten tijdens City Proms Leeuwarden. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde wordt de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd, in samenwerking met harmonieorkest Cmv Crescendo uit Drachten. Solisten zijn: Fardau van der Woude, Laurent Nadal en Joep van Geffen.

Carmina Burana

Carl Orff liet zich voor de Carmina Burana inspireren door een manuscript uit de dertiende eeuw. Toen bezongen rondtrekkende monniken en studenten het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven, als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk. In 1937 selecteerde hij vierentwintig teksten die hij vervolgens op muziek heeft gezet. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk.

De compositie beschrijft drie grote thema's: lente/zomer, de herberg en de liefde. Deze begint en eindigt met de ‘hymne aan Fortuna’, de godin van het noodlot. Dit wordt uitgebeeld door het welbekende rad van fortuin waaraan de mens is onderworpen. Deze interpretatie vormt het centrale thema van de Carmina Burana; ‘Geniet van het geluk want het kan snel weer voorbij zijn.’

Samenwerking

Ook dit jaar is het weer gelukt om een nieuwe regionale muzikale partner te vinden. Dirigent Hans de Wilde kijkt uit naar de samenwerking met Crescendo uit Drachten. ‘Mijn verwachtingen zijn hoog na onze eerste gezamenlijke repetitie’. Bij Crescendo stond de Carmina Burana al lange tijd op hun verlanglijstje en ze waren dan ook zeer verheugd dat het NHL Stendenkoor hen voor dit project benaderde. Samen met drie professionele solisten zal deze veelbelovende samenwerking tot een bijzonder concert leiden. Het opzwepende en ietwat hysterische karakter van het stuk zal voor een enerverende ervaring zorgen bij zowel koor, orkest, solisten, dirigent en last but not least, het publiek. Oftewel zoals Orff bedoelde; Geniet er vooral van!

Leeuwarden en Drachten

Het concert wordt twee keer uitgevoerd. Op vrijdag 24 juni om 20.00 uur in Adverium Drachten (kaarten te koop via de website van Crescendo Drachten). Voor Adverium Drachten is dit concert tevens een primeur, nooit eerder heeft daar een concert plaatsgevonden.

Het tweede concert is op zaterdag 25 juni om 20.00 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden, als onderdeel van het programma van CityProms (toegang gratis).

Lees meer over het NHL Stendenkoor