Hele wereld komt samen in Leeuwarden voor ‘future thinking’

Afbeelding
International Design Factory Week

Docenten en onderzoekers vanuit alle windstreken komen deze week in Leeuwarden bijeen om samen te werken aan onderwijsinnovatie. Het NHL Stendenatelier Future Design Factory is gastheer van de International Design Factory Week en ontvangt netwerkpartners uit liefst 25 verschillende landen. “Het doel is dat iedereen geïnspireerd raakt en verder kan met innoveren.”

Geen Hollandse stroopwafels of Fryske dúmkes voor bij de koffie, maar chocolade uit Zwitserland, cantuccini uit Italië en geen-idee-wat-maar-heel-erg-lekker uit Zuid-Korea. Dat die lekkernijen op het tafeltje bij binnenkomst van het Future Design Factory-atelier in de Blokhuispoort liggen, is te danken aan de gasten die er zijn. Van over de hele wereld reizen 45 docenten en onderzoekers naar Fryslân voor hun gemeenschappelijke passie en missie: de wereld verbeteren.

Internationaal netwerk

Tussen het bonte, internationale gezelschap lopen hosts Eric Voigt en Amarins Schuilenburg rond om alles vlekkeloos te laten verlopen. Beiden zijn verbonden aan de NHL Stendenopleiding Communication & Multimedia Design (CMD) en organiseren met de Future Design Factory dit jaar de International Design Factory Week (IDFW). Ze hebben het druk – lunchen schiet er bijna bij in – maar genieten volop.

“Wat ons hier samenbrengt is future thinking”, zegt Voigt, coördinator van het atelier Future Design Factory. Daarmee maakt NHL Stenden sinds 2015 deel uit van het Design Factory Global Network (DFGN). Dit internationale netwerk – ontstaan vanuit de Aalto University in Helsinki – brengt innovatiehubs en onderzoeksorganisaties binnen hogescholen en universiteiten van over de hele wereld, uit vijf continenten, bij elkaar.

Design Based Education

Het doel van DFGN? Onderwijs innoveren en wereldwijd impact maken. “Door op een andere manier te kijken naar verschillende praktijkvraagstukken en vervolgens een effectieve oplossing creëren”, licht Voigt toe. Die manier sluit naadloos aan bij future thinking en Design Based Education, het onderwijsconcept van NHL Stenden, waarbij eveneens de driehoek onderwijs-onderzoek-organisaties centraal staat en studenten werken aan actuele vraagstukken uit de praktijk.

Afbeelding
International Design Factory Week

Iedere deelnemer pitcht tegenover het netwerk een eigen project of plan. Innovatieve onderwijsmethoden, een nieuwe toolkit voor interdisciplinair samenwerken: er komt van alles voorbij. Ook worden aanstaande DFGN-projecten bepaald: hoe gaan we samen werken aan onze toekomst? Zo komen Voigt en Schuilenburg en hun collega’s met Women of DFGN – een internationaal platform om vrouwen in design een podium te bieden, zodat zij als rolmodel op kunnen treden – en een gezamenlijke minor op het gebied van future thinking.

Niet alleen hard werken

Elkaar inspireren doen de deelnemers aan de IDFW op verschillende manieren. Het programma bestaat uit diverse onderdelen: ideeën pitchen, bediscussiëren en presenteren, projecten ontwikkelen, netwerken en vooral samenwerken. Daarnaast kent het event in Leeuwarden een primeur met een onderzoeksconferentie. Keynotesprekers zijn futurist Tessa Cramer en innovator Eileen Blackmore.
 

Na zo’n lange tijd is het extra fijn om elkaar weer te zien


Maar er wordt niet alleen hard gewerkt. Er is gedurende de week ook tijd en ruimte om stad en omgeving te verkennen. De gasten uit Australië, Colombia, Finland, de Verenigde Staten, Japan en nog eens twintig andere landen maken kennis met het NHL Stendencomplex, de Oldehove, het Stadhouderlijk Hof en niet te vergeten de Blokhuispoort zelf. Menig selfie vanachter de tralies wordt gestuurd naar het thuisfront.

De editie in Leeuwarden is een bijzondere. Uitgesteld in 2020 en 2021. Vanwege corona komt het DFGN-netwerk ‘pas’ twee jaar later naar de Friese hoofdstad. “Na zo’n lange tijd is het extra fijn om elkaar weer te zien”, zegt Schuilenburg. “Het doel is dat iedereen geïnspireerd raakt en in het thuisland verder kan met innoveren in het onderwijs.” De volgende keer komt het netwerk samen in Ankara. Of er dan ook dúmkes meegaan naar Turkije?