‘Het is een fantastisch vak, ik hoop dat meer mensen dat gaan ervaren!’

Het lerarentekort in Noord-Nederland staat volgens de prognoses op zo’n 200 fte in 2026. Daarom organiseren NHL Stenden en Schoolplein Noord op Valentijnsdag een speeddate voor werkgevers en mensen die overwegen om het onderwijs in te gaan. Met een speciaal programma voor zij-instromers kunnen kandidaten direct (onder begeleiding) voor de klas staan.

Nieuwe leraren zijn hard nodig. Alle lerarenopleidingen bij NHL Stenden worden goed beoordeeld en een groot aantal zijn zelfs een topopleiding volgens de hbo-keuzegids. De goede opleidingen en baangarantie staan in schril contrast met het huidige lerarentekort. Recruiters staan aan de deur te rammelen en zelfs tweede- en derdejaars studenten kunnen aan de slag.

Vierdejaars student aan de Pabo in Emmen Arend Blok ziet dat ook. Hij loopt nu stage in Musselkanaal. “Er zijn geen invallers meer op scholen en in plaats daarvan worden er vaak studenten ingezet. Ook krijgen studenten al contracten terwijl ze de opleiding nog niet afgerond hebben.”

Onderwijsdirecteur van NHL Stenden Jantine Kuijpers wil meewerken aan een oplossing: “Door middel van de speeddate tussen werkveld en kandidaten kunnen we een bijdrage leveren aan het oplossen van het lerarentekort.”  Want juist deze zij-instromers zijn hard nodig vindt Kuijpers. “Alleen al vanwege de tekorten maar ook voor de diversiteit.”

Zij-instromers kiezen vaak heel bewust is de ervaring van Kuijpers. “Zij willen van betekenis zijn en nemen hele andere ervaringen mee, vanuit een creatief beroep of bijvoorbeeld de jeugdzorg en dat is een mooie aanvulling. Er zijn veel mensen geïnteresseerd om zich te laten omscholen tot leerkracht en dat vind ik logisch: het is een fantastisch vak en ik hoop dat meer mensen dat gaan ervaren. En werkgevers staan te springen om op korte termijn nieuwe leraren voor de klas te hebben.”