Hoe trek je Gen Z naar jouw hotel? 5 tips van een hospitality expert

Afbeelding
Hoe trek je Gen Z naar jouw hotel? 5 tips van een hospitality expert

“De concurrentie en marktdruk zijn moordend in de hospitality branche. En dat terwijl de verwachtingen van de consument steeds hoger worden. En daar moet je als accommodatie aan voldoen”, vindt Rodney Westerlaken, docent-onderzoeker bij Hospitality Studies van NHL Stenden. “En ja, dat is echt een kwestie van moeten. Gen Z vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de reismarkt en dat aandeel groeit. Het is essentieel om je aan te passen aan de voorkeuren van deze generatie. Hoe? Dat kan met deze 5 manieren.” 

1. Maak het (hyper)persoonlijk

Een hotelkamer die helemaal voldoet aan jouw wensen. Toekomstmuziek? Nee, zegt Rodney. “Een hotelketen op Bali gebruikt AI om jouw voorkeuren in kaart te brengen. Dat start zodra je boekt. Welke wijn drink je het liefst? Is dat wit of rood? En rook je bijvoorbeeld sigaren? Zodat op het moment dat jij incheckt, alles wat jij belangrijk vindt al in die kamer is. Dat gaat soms zelfs zo ver als een ingelijste familiefoto op je nachtkastje. En dat is nodig ook, want tegenwoordig is er zoveel aanbod dat je als hotel je best moet doen om de aandacht van Gen Z te trekken en te behouden. Hyperpersonalisatie is daarvoor nodig.”

2. Groen, groener, groenst

“Gen Z hecht waarde aan duurzaamheid en transparantie”, zegt Rodney. “Veel accommodaties doen aan Greenwashing, oftewel je duurzamer voordoen dan je eigenlijk bent. Gen Z’ers prikken daar doorheen. Zij verkiezen écht duurzame bestemmingen boven een hotel dat zegt goed te zijn voor mens en milieu, maar ondertussen grondwater wegpompt en de natuur beschadigt. Zeg je dat je duurzaamheid belangrijk vindt? Plak dan niet alleen een duurzaamheidslabel op je accommodatie maar neem ook maatregelen tegen bijvoorbeeld prostitutie in je hotel, ga goed om met je personeel en investeer een gedeelte van je winst in de community.”

3. Slimme snufjes

Hannessen met pasjes om je kamerdeur in een hotel open te doen? Dat is passé, volgens Rodney. “Die keycards raak je altijd kwijt. Ikzelf heb dat ook. Dus hoe handig is het als je je kamerdeur kunt openen met je telefoon? Gen Z’ers zijn -meer dan andere generaties- opgegroeid in een digitale wereld. Zij waarderen naadloze technische ervaringen die het gemak voor de gast verhogen. Denk bijvoorbeeld aan mobiele in- en uitcheckmogelijkheden, slimme kamerfuncties voor de verlichting en temperatuur en mobiele apps voor roomservice en andere diensten.”

4. Authenticiteit boven alles

Gen Z zoekt authentieke ervaringen en wil zich verbonden voelen met de bestemming en de lokale community. Rodney: “Dat betekent dat accommodaties voor meer moeten zorgen dan alleen een plek om te slapen. Hier op Bali organiseert een hotel bijvoorbeeld iedere ochtend een trashwalk met een expert die uitleg geeft over de zee en wat er allemaal aanspoelt op het strand. Ondertussen ruimen ze afval op. Een ander hotel doet iedere ochtend een vogeltour met een lokale bioloog. De randvoorwaarde is wel dat zulke activiteiten de lokale bevolking, dieren en de natuur verder moet helpen. Gen Z is zich daar als geen ander bewust van. Zomaar op de foto gaan met een olifant zonder te weten dat er goed voor het dier wordt gezorgd, gebeurt bijvoorbeeld niet meer.”

5. Instagrammable 

“Sinds de opkomst van social media doen accommodaties enorm hun best doen om instagrammable te zijn”, zegt Rodney. “Van mooie achtergronden tot prachtig gedesignde villa's: het kan niet gek genoeg. Ook Gen Z wil dingen die fijn zijn voor het oog. Maar, iets doen voor het plaatje moet geen doel op zich worden. Dat raakt aan dat verlangen naar transparantie en duurzaamheid. Mijn tip? Zorg ervoor dat je onderneemt met oog voor je personeel, je omgeving en de wereld. Bedenk hoe je je gast het zo gemakkelijk mogelijk maakt zonder daarmee afbreuk te doen aan mens en milieu. Tel daar unieke activiteiten bij op waar de lokale bevolking en de wereld beter van worden, en je wordt vanzelf instagrammable. Want zeg nou zelf, daar wil je toch een kiekje van maken?”

Afbeelding
rodney.westerlaken

Rodney Westerlaken

Rodney woont en werkt al jaren op Bali, waar toerisme hoogtij viert. Daar houdt hij zich bezig met onderzoek en onderwijs. Ook heeft hij verschillende programma’s binnen zijn stichting. Onlangs publiceerde hij samen met Hotel Management-alumnus Eleni Tata en Stenden South Africa docent Megan Sharrock het artikel ‘Generation Z consumer behaviour and hotel branding: exploring the role of values, corporate identity and trust’. Wil je meer weten of het onderzoek, of in contact komen met Rodney? Stuur een mailtje naar rodney.westerlaken@nhlstenden.com.

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...