In de media: Wetgever moet burgemeester te hulp schieten bij oproer dat digitaal wordt aangejaagd

Afbeelding
Willem Bantema

Met ‘online gebiedsverboden’ proberen de burgemeesters van Amsterdam en Utrecht ordeverstoringen aan te pakken die worden aangewakkerd door social media. Tot nu toe met beperkt succes. De tijd is rijp voor helderheid op dit punt, stelt NHL Stendenlector Willem Bantema - samen met advocaat Mariëtta Buitenhuis - deze week in de Volkskrant.

Deze maand was er in de Volkskrant aandacht voor een ‘online gebiedsverbod’ dat was opgelegd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Zij probeerde om het online aangejaagde geweld tussen twee rivaliserende drillrap-groepen te beteugelen door aan een van de vermeende aanstichters een ‘online gebiedsverbod’ op te leggen. De Amsterdamse burgemeester koos voor een noodbevel als grondslag. Voorlopig zonder succes, volgens uitspraak van de Amsterdamse voorzieningenrechter.

Lees het artikel bij de Volkskrant.

Afbeelding
Willem Bantema

Willem Bantema

Willem Bantema is lector Cybersafety en publiceerde recent het onderzoek ‘Burgemeesters in cyberspace’ dat gebaseerd is op een brede verkenning over de bestuurlijke rol van burgemeesters in cyberspace.

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...